Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Löfvens förslag gynnar bara byggbolagen”

”Socialdemokraternas förslag för fler bostäder duger inte. Alliansregeringens avregleringslinje – med ett effektivare utnyttjande av existerande bostadsbestånd, och enklare och billigare nybyggnadsregler – är rätt väg att gå för att minska bostadsbristen”, skriver Carl B Hamilton, riksdagsledamot (FP).

Publicerad: 9 maj 2014, 08:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens förslag om billigare byggkrediter med SBAB ger varken fler lägenheter eller lägre hyror, men väl ökade vinster hos byggbolagen.

Det råder ingen kapitalbrist i Sverige utan tvärtom ett överflöd. De projekt som stupar på avkastningskraven vid rekordlåga 0,75 procents riksbanksränta bör sannolikt inte genomföras.

Att det byggs för lite beror inte på kapitalbrist utan på en rad andra faktorer som kvävande och utdragna planprocesser, krångliga fördyrande bestämmelser; det vill säga för många regleringar. Om man som Stefan Löfven föreslår bara tillhandahåller subventionerade krediter kommer vinsterna av detta att gå rakt ned i de regleringskunniga byggbolagens fickor och resulterar varken i fler bostäder eller lägre hyror.

Alliansregeringens avregleringslinje – med ett effektivare utnyttjande av existerande bostadsbestånd, och enklare och billigare nybyggnadsregler – är rätt väg att gå för att minska bostadsbristen. Den typen av åtgärder bör snabbas på ytterligare. Skulle oppositionen vinna valet skulle följaktligen bostadsbristen förvärras eftersom deras felaktiga kapitalbrist-analys i en starkt reglerad marknad är helt fel väg att gå.

Relaterade artiklar

(S) vill skapa fler bostäder via SBAB

Carl B Hamilton, riksdagsledamot (FP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.