Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Målkonflikt i regeringens dubbla prioriteringar"

"Att regeringen samtidigt vill prioritera ett högt och hållbart byggande riskerar att försvåra möjligheterna att nå klimatmålen inom önskad tid. Här finns en potentiell målkonflikt mellan snabbt och billigt å ena sidan och hållbart och samhällsekonomiskt lönsamt å andra sidan", skriver Ola Månsson, vd Installatörsföretagen.

Publicerad: 20 februari 2020, 10:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadsbyggandeklimatpåverkan

Den här veckan träffar statsminister Stefan Löfven och flera andra statsråd bygg- och installationsbranschen för ett bostadsamtal om hur vi kan nå ett högt – och hållbart – byggande.

Vi uppskattar särskilt att regeringen sätter fokus på klimatfrågan. Installatörerna i våra medlemsföretag är de som i praktiken möjliggör växlingen över till ett klimatsmart samhälle genom nya, energieffektiva och hållbara installationer.

Och det är bråttom att hantera klimatkrisen och minska utsläppen. Låt oss ta ett enkelt räkneexempel. För att kunna möta målet om max 1,5 graders temperaturökning behöver våra gemensamma utsläpp vara halverade till år 2030. Optimistiskt räknat tar det omkring 7 år från ett byggprojekt till färdig byggnad och då krävs att vi senast 2023 – ja, helst redan idag – skapar lösningarna för det som ska stå färdigt år 2030. Vi har alltså inte tid att vänta och utreda. Det är nu vi verkligen behöver agera.

Här ligger också utmaningen.

Att regeringen samtidigt vill prioritera ett högt och hållbart byggande riskerar att försvåra möjligheterna att nå målen inom önskad tid. Här finns en potentiell målkonflikt mellan snabbt och billigt å ena sidan och hållbart och samhällsekonomiskt lönsamt å andra sidan.

Men det behöver inte vara så. Låt oss skissa på tre nycklar som skulle kunna låsa upp detta dilemma.

1) Skapa regelverk som ger rätt lösningar

Vi behöver ändra synsätt – låt regelverken fokusera på det som är viktigt och kontrollera att detta faktiskt uppnås i slutändan.

Låt staten se till samhällsintressena bortanför projektkalkylen. Det är i det långsiktiga perspektivet som samhällets intressen behöver tillgodoses genom lagar och regler. Det är också där tyngdpunkten av kontroll och optimering behöver vara som störst. Då får marknaden rättvisa förutsättningar att kunna ta ansvar för hur vägen dit ska se ut i byggprocessen. Sätt upp nya tuffa krav på verklig förändring så kommer vi i branschen kunna leverera lösningarna.

2) Mät på ett sätt som gör skillnad

Det blir inte alltid som det är tänkt – även om ingen avsiktligt gör fel. Men det är ett tungt skäl till att lägga större vikt vid att mäta och följa upp hur till exempel uppmätta energimängder avviker från de beräknade – i verkligheten. Låt oss flytta fokus till byggnadens användningsfas för att säkerställa att det i praktiken blir så bra som det var tänkt.

Idag sker det mesta av kontrollen på dokumentation under byggprocessen samtidigt som väldigt lite fokus läggs på att se att byggnaden i slutändan verkligen fungerar optimalt. Vi visar upp rutiner, egenkontroller och teoretiska bedömningar i stor utsträckning. Men det finns inte ens skarpa krav på att en byggnads energiprestanda behöver mätas i verkligheten.

Genom detta skifte finns dessutom potential att minska regelbördan och administrationen längs vägen och istället möjliggöra att alla små och medelstora företag kan lägga tiden på att bidra genom sitt yrkeskunnande till verkliga förbättringar.

3) Utbilda fler installatörer

För att nå regeringens klimatmål krävs mer energieffektiva installationer och fler kunniga installatörer som kan effektivisera vår energianvändning med hjälp av ny teknik och nya system. Det råder brist på medarbetare idag.

Vi ser att regeringen är medveten om branschens viktiga roll och de utmaningar vi står inför. Mycket bra görs redan idag. Men vi ser också att lite mer kan göras för att underlätta för såväl vår och andra branschers behov av fler kunniga medarbetare. Här ligger fokus på ett så flexibelt utbildningssystem som möjligt som kan möjliggöra yrkesväxling, men också på det faktum att våra medlemsföretag är små – här behövs såväl finansiellt stöd som kvalitetssäkring i form av yrkesprov för att underlätta för företagen att ta det stora utbildningsansvar som behövs.

Vi är klimatentreprenörer. Det är vi installatörer som fyller byggnader med liv och ger oss ljus, värme, vatten och frisk luft. Vi sitter på stor kunskap om de tekniska system som kan minska utsläppen av växthusgaser i atmosfären. Men vi behöver regeringens hjälp att skapa förutsättningar och ett regelverk som gör att marknaden har tydliga incitament till att bygga hållbara bostäder.

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News