Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Med fler småhus nås målen - men det räcker inte"

”Om byggandet av lägenheter är mycket högt så är i stället byggandet av småhus onormalt lågt. Med dagens lägenhetsbyggande kompletterat med ett normalt småhusbyggande skulle vi kunna bygga cirka 70–80 000 bostäder per år”, skriver Ulf Perbo, statssekreterare under Stefan Attefall i Alliansregeringen, i dag vice vd Bil Sweden.

Publicerad: 30 augusti 2016, 10:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadspolitik

SCB:s senaste siffror som visar att Sverige just nu har ett av världens högsta byggande av lägenheter i flerbostadshus, framför allt i storstadsmiljöer, borde få slut på diskussionerna om att det är PBL, långa byggtider med mera som är problemet. Årstakten i påbörjandet är nu över 50 000 lägenheter vilket snarast är över den kapacitet som finns i byggbranschen och på marknaden för dyr nyproduktion.

Slapp attityd

Det problem som återstår vad gäller planprocessen är varierande kvalitet i den kommunala hanteringen av lagstiftningen. SKL:s slappa attityd inför detta är en gåta.

Varför drivs inte gemensamma utvecklingsprojekt när det gäller organisation, processer och IT-stöd? Det finns kommuner som ligger i framkant och som andra kan lära av. Det finns också uppenbara skalfördelar av att driva gemensamma utvecklingsprojekt i stället för dagens splittrade arbete.

Om byggandet av lägenheter är mycket högt så är i stället byggandet av småhus onormalt lågt i internationell jämförelse och även utifrån inhemska faktorer. Med dagens lägenhetsbyggande kompletterat med ett normalt småhusbyggande skulle vi kunna bygga cirka 70–80 000 bostäder per år, det vill säga de nivåer som Boverket bedömt som nödvändiga.

Veckor från avreglering

I stället för att fokusera på byggtakten är det dags att sätta fokus på andra frågor. Till exempel utnyttjandet av beståndet och finansieringsfrågor. Det som grämer idag är de områden där vi i Alliansen var nära att genomföra viktiga reformer men föll på målsnöret – hyresregleringen, riksintressesystemet och den regionala planeringen.

Vi var i praktiken bara några veckor från att kunna genomföra en avreglering av hyressättningssystemet när Moderaterna och Liberalerna stoppade arbetet. Den ineffektivitet i utnyttjandet av beståndet som regleringen skapar är i dag mycket samhällsskadlig. Utredningarna om regional planering och riksintressesystemet vågade inte leverera förslag som förändrar på riktigt. Här skulle behövas ett omtag.

Till sist en dyster prognos. Det stora antalet nyanlända med svag ekonomi kan inte hanteras av bostadsmarknaden och de åtgärder som skulle kunna fungera tar flera år innan de får genomslag. Många hushåll kommer att få leva under oacceptabla bostadsvillkor under lång tid.

Ulf Perbo, statssekreterare under Stefan Attefall i Alliansregeringen, i dag vice vd Bil Sweden

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News