Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Med smart teknik kan byggindustrin klimatrusta äldre byggnader”

Sveriges elanvändning förväntas skena till följd av omställningen mot fossilfri energianvändning, vilket hotar tillväxten. Med smart teknik kan byggindustrin energieffektivisera fler äldre byggnader och därmed frigöra viktig kapacitet i elnätet för samhället, skriver Philipp von Holten, kommunikationsansvarig på termostatföretaget Tado.

Publicerad: 11 maj 2021, 08:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Philipp von Holten, kommunikationsansvarig på termostatföretaget Tado.  

Foto: Tado.


Ämnen i artikeln:

digitala byggtjänster

Svenskt Näringsliv räknar med att Sverige har 60 procent högre elanvändning 2045. Från dagens drygt 130 TWh skulle vi alltså använda cirka 200 Twh. Bakom ökningen ligger klimatomställningen, där el inom bland annat industri- och transportsektorn ersätter fossila och icke-förnybara energikällor. Även nya branscher och tillverkningstekniker kräver stora mängder energi. Ett exempel är den innovativa metoden att göra stål med hjälp av vätgas som just nu tas fram av svenska energi-, gruv- och stålföretag. Denna fossilfria stålproduktion ska starta 2035 och beräknas ta i anspråk 10 procent av Sveriges totala elkonsumtion.

Om Sverige ska kunna klara både klimatmålen och den viktiga tillväxten behövs kraftsamling för att minska energianvändningen. Här har byggindustrin en mycket viktig uppgift och den handlar till stor del om att effektivisera energianvändningen i det befintliga beståndet.

Byggnaderna i Europa står för 40 procent av energianvändningen i Europa – och 36 procent av utsläppen av koldioxid. Det är därför som EU satt som mål att klimatrusta hela 35 miljoner byggnader fram till 2030. Bland de åtgärder som ska genomföras finns bland annat förbättrad isolering och att installera värmepumpar. Utöver detta framhålls vikten av smart teknik för dynamisk kontroll av uppvärmning. Det handlar till exempel om att justera inomhustemperaturen efter väderprognoser och att sänka värmen i de rum som inte används.

Läs mer: Ny sajt ska underlätta klimatsmart byggande 

Väggisolering är en viktig åtgärd, men den kräver mer arbete, tar längre tid och har längre återbetalningstid på investeringen än installation av smart teknik, som digital styrning av värme. Smart värmeteknik går också att tillämpa även på äldre energiinstallationer, som gamla oljepannor. Med en intelligent värmekontroll kan energiförbrukningen för hushåll minska med i genomsnitt 22 procent. I Sverige dominerar byggnader som uppfördes före 1980, dessa utgör tre fjärdedelar av beståndet. Mer än hälften av energianvändningen går till uppvärmning och varmvatten till bostäder och lokalbyggnader.

Det kommer att krävas en rad initiativ från byggsektorn för att minska de äldre byggnadernas energikonsumtion. Därför är det viktigt att de mest effektiva åtgärderna diskuteras och prioriteras, och där återfinns den energisparande digitala tekniken.

Alla byggnader kan bli mer energismarta, inte bara de nybyggda.

Philipp von Holten

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

digitala byggtjänster

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News