Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Mer lokala löner ökar produktiviteten

Det måste bli möjligt att göra ”lönekarriär” inom byggsektorn. Ett lokalt lönesystem som premierar engagemang ger medarbetarna mer delaktighet och de ser att deras arbete påverkar lön och lönsamhet. Det skriver Per Bönnestig, VVS företagen, på Byggindustrin debatt.

Publicerad: 24 April 2013, 09:42

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Lön är viktigt för att premiera utfört arbete och för att styra företagets verksamhet. Lönesättningen inom byggsektorn är i många avseenden föråldrad och hindrar utveckling. Vi har system där ”alla” ska ha lika och inom vissa yrkesgrupper omförhandlas lönen flera gånger om året. Det gynnar inte ett progressivt och modernt tänkande i en viktig sektor för tillväxt och välfärd. Inte heller stödjer det människor att få sin vardag att gå ihop eller att flytta till arbete och studier för att förvekliga sina drömmar.

Dagens centraliserade lönesystem hindrar oss från att modernisera, höja lönsamheten, skapa bättre anställningstrygghet och engagemang för medarbetarna. Dagligen utförs viktigt arbete som har stor betydelse för människor och som ger dem en bättre hälsa, trygghet och livskvalitet. Samtidigt upplevs byggsektorn som konservativ och ibland till och med bakåtsträvande. En del av svaret på frågan om hur vi kan förbättra oss ligger i våra lönesystem.

VVS Företagen förespråkar inte ett enskilt lönesystem framför ett annat. Vi vill skapa så bra möjligheter som möjligt för våra medlemsföretag och deras medarbetare att utveckla sig och med effektiv produktion skapa mervärde till sina kunder. När vi, genom ett undersökningsföretag, frågade våra medlemsföretags VVS-montörer svarade 85 procent att de ansåg att en erfaren VVS-montör borde tjäna mer än en oerfaren VVS-montör. Åtta av tio tror att individuella löner bidrar till ökat engagemang och motivation. 74 procent tror dessutom att det kan öka produktiviteten i företagen.

Det stärker oss i resonemanget att vi inom byggsektorn med en mer lokal lönebildning kan få en högre produktivitet. Vilket leder till högre lönsamhet och anställningstrygghet. Med ökad motivation och engagemang kommer en bättre arbetsmiljö, genom att medarbetarna känner sig mer delaktiga i företagets verksamhet och att de ser att det arbete de utför ger utslag i lön.

Ett lokalt lönesystem innebär att företagen behöver tydliga riktlinjer för vad som påverkar lönen och att man sätter mål som kan mätas. En riktlinje kan vara hur nöjd en kund är med arbetet som utförts och vilket mervärde som skapats. Det är det som kännetecknar ett modernt företag. I undersökningen svarade 55 procent att de årligen har lönesamtal. Tydligt är att företagen måste bli bättre på att skapa en dialog med sina medarbetare i lönefrågor.

Ett lokalt lönesystem som premierar engagemang ger medarbetarna mer delaktighet och de ser att deras arbete påverkar lön och lönsamhet. Det måste bli möjligt att göra ”lönekarriär” inom byggsektorn. Allteftersom medarbetaren ökar sin kunskap och kompetens måste en löneutveckling ske som premierar det. Kompetensutveckling blir ett viktigt inslag för att stärka branschens arbetsgivavarumärke och höja statusen. Det leder till att ungdomar söker sig till byggsektorn och vill vara med och utveckla den för att skapa mervärde till kunderna och samhället.

Pär Bönnestig, VVS Företagen

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.