Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Miljöbyggnation måste bli bättre på material

”Vissa miljöcertifieringar har i dag regler för hur mycket gifter som ska få finnas i byggmaterialet. Vad som däremot oftast saknas är en systematisk genomgång av miljöpåverkan av olika byggmaterial i en byggnad. Det kan handla om miljöpåverkan vid tillverkningen, såväl som transporter och återvinning av materialet”, skriver Daniel Radomski, affärsområdeschef Eurotak.

Publicerad: 9 oktober 2012, 13:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Runt om i landet bygger byggbolag och kommuner gröna hus och hållbara stadsdelar. Ofta byggs dessa energisnålt vilket är goda nyheter för vår miljö. Men vad husen byggs av har hittills inte varit lika viktigt. Byggmaterialets påverkan på miljön och bevisade livslängd ingår inte heller i de vanligaste miljöcertifieringarna, som till exempel Miljöbyggnad. Samtidigt har miljövänligt byggmaterial fått allt större uppmärksamhet. Nu behöver tankesättet – och i en förlängning certifieringarna – anpassas för att ta hänsyn till detta.

Arkitekter som har fått i uppdrag att rita en miljövänlig byggnad föreskriver ofta miljövänliga byggmaterial. Men byggarens inköpsavdelning byter dock regel-mässigt ut materialet mot ett billigare, konventionellt och mindre miljövänligt alternativ. Eftersom användning av miljöanpassat byggmaterial inte är ett fokus för de vanligt förekommande miljöcertifieringarna, finns det inget enkelt sätt för byggherrarna att säkerställa att sådana nedgraderingar inte sker.

Byggmaterialet är helt enkelt den blinda fläcken när man bygger miljövänligt. Men fastighetsbolag eller kommuner som säger att de satsar på miljön behöver naturligtvis även använda material som är miljövänliga, som ett led i att bygga långsiktigt och hållbart. Vi hör nu allt fler som uppmärksammar detta, och vi ser själva att fler väljer att köpa miljövänliga alternativ från oss och våra kollegor i byggnadsmaterialbranschen. En uppdatering av miljöcerti-fieringarna så att de inkluderar den här utvecklingen och ett större fokus i upphandlingsprocessen är naturliga nästa steg.

Vissa miljöcertifieringar har i dag regler för hur mycket gifter som ska få finnas i byggmaterialet. Vad som däremot oftast saknas är en systematisk genomgång av miljöpåverkan av olika byggmaterial i en byggnad. Det kan handla om miljöpåverkan vid tillverkningen, såväl som transporter och återvinning av materialet.

En annan aspekt som är viktig är hur lång tid materialet håller. I dagsläget har den som ger en lång garanti och har en lång bevisad livslängd ingen fördel vid upphandlingar, om den förbättrade hållbarheten skulle innebära ett något högre inköpspris. Att det blir billigare med tiden är det inte tillräckligt många som bryr sig om. Men kan man verkligen då hävda att man bygger hållbara hus?

De organisationer som har hand om certifieringar och inköpsorganisationerna behöver nu uppdatera sina kriterier så att de tar hänsyn till vilket byggmaterial som används, så att detta stämmer överens med byggherrens uttryckta miljöfokus.

Daniel Radomski, affärsområdeschef Eurotak

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News