Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Miljökrav är i dag för lågt ställda

Göteborgs kommun har varit en föregångare och haft strängare energikrav än vad Boverkets byggregler anger. För regionens byggföretag har grönt byggande blivit varumärkesstärkande och en konkurrensfördel. Stadens erfarenheter visar också att det lönar sig att bygga med högt ställda energi och miljökrav, skriver Mats Arnsmar (S), biträdande kommunalråd i Göteborg.

Publicerad: 22 Oktober 2013, 14:14

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Det är glädjande att läsa i Lågans studie att Västra Götalandsregionen ligger bra till när det gäller att bygga lågenergibostäder. Göteborg har länge varit en föregångare. Politiskt har vi beslutat om ett program för miljöanpassat byggande som siktar högre än vad Boverkets byggregler gör. Byggföretagen i Göteborg ser grönt byggande som varumärkestänkande och framhåller energieffektivitet som en konkurrensfaktor både vid markanvisningar, i begäran om planbesked och vid försäljning av bostäder.

Byggbranschen tycker också att kommunen som har strängare energikrav inte ska tvingas sänka sina ambitioner. Stadens erfarenheter visar också att det lönar sig att bygga med högt ställda energi och miljökrav. Det innebär en marginellt större investering men minskar energikostnaden mer än de finansiella kostnaderna och boendekostnaderna blir därmed lägre. På så sätt minskar vi byggnadens klimatpåverkan över hela livscykeln.

Trots massiva protester från kommuner, landsting, myndigheter och övriga organisationer så föreslår regeringen att man ska gå vidare och begränsa kommunernas möjligheter att ställa energikrav vid nybyggnation. Det är inte trovärdigt. Visserligen behövs en harmonisering och enhetliga normer för att öka bostadsbyggandet men faktum kvartstår – dagens krav anses vara alltför lågt ställda.

Det är också anledningen till att Göteborg har valt att ställa högre energikrav än vad Boverket anger. I Göteborgs fall kan man säga att klimatfrågan är särskild viktig för oss politiker eftersom vi kommer att påverkas avsevärt när havsvattennivån stiger på grund av klimatförändringar. Vi behöver gå före, tänka nytt och planera smart och hållbart för kommande generationer.

Det är positivt att riksdagen har lagt fast målen om att minska energianvändningen i bostadssektorn med 20 procent till 2020 och halvera användningen till 2050, jämfört med 1995 års nivå. Men en förutsättning för att nå riksdagens klimatmål är att minska energianvändningen i det befintliga beståndet av bostäder. I den bostadspolitiska debatten hamnar behovet av energieffektivisering av Sveriges miljonprogramsområden olyckligtvis ofta i skymundan. Dessa bostäder utgör en betydande del av den svenska bostadsmarknaden. Dessvärre saknar den borgerliga regeringen visioner och planer för hur energianvändningen ska minska i dessa bostadsområden som nu står i behov av renovering och upprustning.

Det finns ett stort samhällsintresse och ett samhällsansvar och detta vilar inte enbart på oss i kommunerna. Ett väl genomfört upprustningsarbete är ett viktigt bidrag för att klara klimatmålen och bryta det boendesociala utanförskapet. Det finns därför starka motiv för att staten agerar aktivt i det arbetet.

Mats Arnsmar (S), biträdande kommunalråd i Göteborg med ansvar för stadsbyggnad, mark och bostad.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.