Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Minska olyckor bland bemanningsanställda

”Det är viktigt att personalen får rätt information och utbildning i vad som gäller på svenska byggarbetsplatser och vilka risker som finns på ett bygge”. Det skriver Miroslaw Staniszewski från Adecco, som har en nollvision för arbetsplatsolyckor, även för bemanningsanställda.

Publicerad: 7 maj 2012, 11:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Svenska byggarbetsplatser är bland de säkraste i världen tack vare stränga arbetsmiljölagar och avtal mellan stat, arbetsgivare och fack. Trots detta förekommer det arbetsskador bland bemanningsanställda på byggarbetsplatserna. Vi på Adecco vill härmed redogöra för hur vi tar ansvar och arbetar med att förebygga arbetsskador och strävar mot en nollvision för arbetsplatsolyckor.

Bilden av att bemanningsanställda står för en stor del av ökningen av antalet arbetsskador på svenska arbetsplatser är alarmerande och förtjänar att bemötas. Den statistik som presenteras innefattar ofta arbetsplatsskador inom hela industrisektorn och blir ofta komplex i sina specifika sammanhang. Adecco Construction arbetar med uthyrd personal till bygg- och anläggningssektorn och en stor del av vår anställda personal är utländsk. Det är därför ännu viktigare att personalen får rätt information och utbildning i vad som gäller på svenska byggarbetsplatser och vilka risker som finns på ett bygge. Informationen finns både på svenska och andra språk och delges både skriftligt och muntligt enligt Adeccos och arbetsplatsens rutin.

Som arbetsgivare har vi alltid ett arbetsmiljöansvar och vi måste bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete för anställda oavsett var de arbetar. Vid introduktion av nyanställda och vid uppdragsstart tar vi alltid upp säkerhet och arbetsmiljö. På arbetsplatsen blir det sedan ett delat ansvar mellan Adecco och vår kund, inhyraren. Båda har ansvar för att arbetstagarna får instruktioner, information och utrustning som behövs.

I arbetet med en nollvision har Adecco Construction tagit fram en personlig HMS-handbok (Hälsa, miljö, säkerhet) på olika språk. Den är i fickformat och tanken är att säkerställa att säkerhetsinformation samt säkerhetstänkande alltid finns nära. Boken uppmärksammar de risker som kan finnas och vad man bör tänka på i de olika momenten. Vi säkerställer också att reglerna efterföljs genom tät dialog med vår personal, kontinuerliga besök på arbetsplatser och kommunikation med kunden. Våra anställda kan även lämna förslag på förbättringsåtgärder eller brister i säkerhetsrutiner de ser ute på arbetsplatserna både till oss och direkt till överordnade.

Vårt arbete syftar även till ökad förståelse mellan individer ute på arbetsplatserna och arbetsmiljösäkerhet är en stående punkt i våra interna nyhetsbrev.

Från Adecco vill vi visa att vi har uppmärksammat utmaningarna gällande arbetsolyckor i byggsektorn och att vi är medvetna om problemet och att vi inlett arbetet med en nollvision. Jag välkomnar våra kunder, kollegor, samt övriga i branschen till ett samarbete samt önskar att vi blir inbjudna av byggindustribranschen för att få bli delaktiga i detta mycket viktiga arbete!

Miroslaw Staniszewski, affärsområdeschef Adecco Construction

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.