Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Modulhus – en temporär lösning på lågt byggande

Inom fem år behöver motsvarande ett nytt Stockholm byggas. Det handlar om bostäder, skolor, förskolor, äldreboenden, studentbostäder och kontor i bland i helt nya stadsdelar. För att klara den utmaningen måste vi kunna uppföra lokaler snabbt. Här kan uthyrningsbranschen bistå med flexibla moduler för att lösa samhällsutmaningen.

Publicerad: 18 Oktober 2017, 03:11


Låt moderna och klimatsmarta modulhus bli en lösning i ett Sverige där det byggs för lite – och för långsamt. Uthyrningsbranschen kan bistå med flexibla moduler för att möta de utmaningar samhällsbyggnadssektorn står inför.

Under 2016 färdigställdes drygt 60 000 bostäder, vilket är bra, men långt ifrån tillräckligt. Inom fem år behöver motsvarande ett nytt Stockholm byggas. Förutom bostäder behövs till exempel nya skolor, förskolor, äldreboenden, studentbostäder och kontor.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Omfattande planer för nya stadsdelar finns i våra storstadsregioner där arbetsmarknaden är stark. Till och med helt nya tätorter planeras, det presenterades av regeringen för ett par veckor sedan. Men även om de nya städerna ska läggas där byggplaner och tillgänglig mark redan finns, kommer det att ta mycket lång tid innan de är inflyttningsklara. Något behöver göras för att lösa situationen tills dess.

Modulhus är redan i dag en fungerande lösning för snabbt uppkomna lokalbehov. Till exempel i växande stadsdelar, expanderande företag, nyanlända i behov av skolor och kontor och studenter i behov av ändamålsenliga bostäder.

Snabbt och välbyggt

Moderna och klimatsmarta modulhus kan uppföras på kort tid. De är välbyggda och flyttbara byggnader för tillfälliga och flexibla behov, producerade med hög byggkvalitet och modernt miljötänk.

Modulerna lever upp till aktuella byggregler och är skapade för att likt legobitar kunna sättas samman till exakt den byggnad och de utrymmen som efterfrågas. I väntan på att mer permanenta lösningar uppförs, kan modulhus under många år fungera som fullt ändamålsenliga byggnader med olika syften.

Det löser våra utmaningar nu – på bara några få veckor kan ett fullt inflyttningsbart modulhus etableras, jämfört med permanenta byggnader som ofta tar år att uppföra. Dessutom är flyttbara moduler ett bra exempel på cirkulär ekonomi, ett naturligt kretslopp där enheterna används effektivt och maximalt under sin livstid och förflyttas från ett projekt till ett annat.

Vår befolkning växer och fler väljer att bo i storstäder, där arbetsmarknaden finns. Men i ett Sverige där byggtakten inte på långa vägar matchar utvecklingen riskerar situationen att bli ohanterlig. Modulhus är en temporär lösning på ett stort problem. Ett problem som måste lösas nu. Cramo är Sveriges största företag inom uthyrning. Vi och våra kollegor inom uthyrningsbranschen finns här och är villiga att ta vår del av ansvaret och vara en liten, men inte obetydlig, del av lösningen på de stora utmaningar Sverige står inför.

Leif Gustafsson, vd och Koncernchef Cramo Group och Camilla Hensäter, vd Cramo Adapteo.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.