Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Myror förstör bärigheten i norska hus

I vårt grannland Norge är myror ett stort problem. Samma myror finns även hos oss och skadedjursbekämpare har bekräftat att vi har myrangrepp i hela landet. Problemet borde utredas även i Sverige, skriver Roland Ekstrand på Svensk Klimatcertifiering.

Publicerad: 8 September 2014, 14:43


I Norge förstörs golv och väggar av myror i hus där man använder cellplaster. Tusentals hus är drabbade varje år, vilket gör det till ett stort problem som kostar stora summor att åtgärda.

Norwegian Institute of Public Health har gjort en vetenskaplig undersökning  om vilka isoleringsmaterial som kan angripas av myrinvasioner. Forskaren Anders Ask säger att myrorna gnager sönder materialet så hela konstruktionen kan svikta. För att lösa problemet måste golv och väggar ibland rivas och för att ta död på myrorna använder man gift som man inte vill tillåta i förskolor och skolor där barn vistas. I den vetenskapliga undersökningen gnagde myrorna sig igenom även träkonstruktioner. Medan i polystyrenprodukterna (EPS/XPS) däribland isopor gnagde myrorna snabbt gångar och etablerade revir. Det material som klarade myrornas angrepp var Foamglas (cellglas) som de inte kunde gnaga sönder. För att vara på den säkra sidan har nu forskarna visat att använder man Foamglas så kan inte myrorna etablera revir i isoleringsmaterialet och fukt kan inte heller tränga upp från marken.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Man kan förstå myrorna – varför leva i skogen där det är kallt på vintern och hårt trä att bygga bon i när man kan etablera sig i isoleringen under husen där det är varmt och skönt hela året om.

Hur har vi det då i Sverige? Samma myror finns även hos oss och skadedjursbekämpare har bekräftat att vi har myrangrepp i hela landet. Vad som behövs är en ordentlig kartläggning av hur myrorna härjar i våra husgrunder. Men det viktigaste i dag är att förhindra att vi får framtida problem genom att använda material i husgrunder som inte myror tycker om utan låt dem vara kvar i skogen.

Roland Ekstrand, Svensk Klimatcertifiering

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.