Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Nanotekniken växer bäst med bred samverkan

Nanotekniken, att kunna konstruera material på atomnivå och ge dem nya önskvärda egenskaper, påverkar redan i dag de flesta industrigrenar. Utöver bioteknik och informationsteknik kommer tekniken i allt snabbare takt inom fordonsindustri och bygg. Sverige är starkt inom forskning och tillämpningar inom detta framtidsområde men andra länder satsar ännu mer, skriver Åsalie Hartmanis, vd för Swednanotech. ”Vi har mycket att vinna på att satsa mer.”

Publicerad: 18 september 2012, 08:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vinnova har gett ett uppdrag åt ledande forskare, företag och institut inom olika områden att komma med rekommendationer hur de svenska resurserna för forskning och utveckling inom nanoteknik bäst ska komma till nytta. Det är en uppgift som Swednanotech ska samordna. I mars 2013 ska vi presentera en agenda för hur vi ska göra.

Agendan ska beskriva varför nanoteknik är ett starkt svenskt område. Dessutom ska vi visa hur användning av nanoteknik inom traditionella svenska branscher kan ge fördelar internationellt.

Vi har lyckats få ihop ett riktigt starkt konsortium. I gruppen ingår forskare från Chalmers, Lunds och Uppsala universitet. Forskningsinstituten Acreo och SP/YKI är med. Deltar gör också ABB, Sandvik och Obducat liksom organisationen Läkare för miljön.

Nano är ett mycket brett begrepp – eller mycket litet om man så vill. Det är ju inte heller bara den allra senaste teknikutvecklingen som genererar de pyttesmå partiklarna på nivån en miljondels millimeter. De finns, utan att forskare varit inblandade, exempelvis i Stockholms tunnelbana och i luften över hårt trafikerade gator. De är närvarande när höstmörkret skingras av stearinljus eller när biffen ligger på grillen.

Industriell användning av nanoteknik är också minst sagt diversifierad. Ytor, material, bilvårdsprylar, textilier, kosmetika, LED-lampor, medicinteknik och läkemedel är några exempel där nanoteknik kan skapa produkter med egenskaper som spränger gränsen för vad man tidigare trott varit möjligt. För byggnadsmaterial, fordon, elektronik, mobiltelefoner och förpackningar är tillämpningarna redan verklighet.

Den stora bredden gjorde att vi funderade på om vi skulle rikta in oss på ett fåtal områden. Men då många frågor är gemensamma, tror vi att det går att skapa en generell modell. Eftersom nanoteknik är en möjliggörande teknik kan den användas för att lösa många olika problem, lite på samma sätt som it.

Nanoteknik kommer att vara en viktig komponent i framtidens hållbara samhälle. Därför är det tidigt och här vill vi få igång en dialog med användarna.

En viktig förutsättning för framgångsrik utveckling är att säkerhetsaspekterna är tillgodosedda och att säkerheten byggs in redan på idéstadiet. Idag vet vi inte allt om hur nanopartiklar påverkar vår hälsa och miljön. Men i Sverige liksom i övriga Europa och i resten av världen pågår ett intensivt arbete med att testa och undersöka olika partiklar och hur de samspelar med biologiska system. Inom några år ska vi därför kunna systematisera egenskaperna hos både tillverkade och naturligt förekommande nanopartiklar.

Men sammantaget – den ekonomiska potentialen för produkter baserade på nanoteknik är stor.  Alla förutsättningar finns för att Sverige ska kunna ta en tätposition när det gäller nanoteknik för hållbar samhällsutveckling. Kanske kan Swednanotechs agenda bli ett steg på väg mot en samlad svensk strategi.

ÅSALIE HARTMANIS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.