Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

När EU-regler hämmar värdekedjorna drabbas svensk byggindustri

Europas ekonomiska utveckling bromsas av de många och komplexa regelverk som sätter villkoren för varu- och penningflöden. Inte minst drabbas byggindustrin, som till sin natur verkar över nationsgränser och är starkt beroende av störningsfria penning- och varuflöden, skriver Erik Olofsson på Stripe.

Publicerad: 2 december 2020, 07:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Erik Olofsson på Stripe.

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

EUbyggbranschen

Dagens ekonomi länkas samman i långa värdekedjor som lagstiftarna – trots goda intentioner – kanske inte alltid ser konsekvenserna av fullt ut. Inte minst byggbranschen är oerhört beroende av att alla varu- och penningflöden fungerar effektivt, liksom den fria rörligheten av arbetskraft. Produktion och försäljning bygger på att flödena är säkra och pålitliga, just in time. Den hinderbana som de komplexa EU-reglerna bildar, och som skiljer sig mellan länderna, gör det svårt för branschen att efterleva dem.

De flesta företagen känner sig osäkra på om de faktiskt klarar efterlevnaden.

Nyligen presenterade Stripe en undersökning utförd av B2B International. Där ställdes frågor om regelefterlevnad till 500 beslutsfattare i europeiska företag, varav tio procent svenska och fyra procent från byggbranschen. De flesta företagen känner sig osäkra på om de faktiskt klarar efterlevnaden. Överlag anser de också att de skulle utvecklas mer och kunna verka i fler länder om reglerna var likvärdiga i hela EU.

Läs även: Vilda västern råder på solcellsmarknaden

Det är just likvärdigheten och överblickbarheten som är den springande punkten. Lapptäcket av bestämmelser som, med alla lokala undantag, tillämpas olika i olika länder och bromsar utvecklingen. Stora koncerner drabbas precis som mindre företag och startups. För byggbranschen innebär det att projekt tar längre tid att genomföra än de borde och blir svårare att kostnadsberäkna.

Svårt efterleva alla EU-regler

Dessutom går utvecklingen åt fel håll. Av samtliga företag anser 42 procent att det blivit svårare att efterleva reglerna jämfört med för fem år sedan och ytterligare 40 att det är lika svårt, totalt 82 procent. För byggbranschen är siffran inte mycket bättre, 80 procent. Det är oroväckande att fyra av fem företag så uttalat upplever dessa problem.

Regelverken är en så stor utmaning att många företag till och med är osäkra på om de alls klarar dem. I undersökningen känner sig endast 33 procent trygga med att de efterlever alla regler. I Sverige är siffran lägre – 30 procent. Än färre känner sig säkra på att de ens förstår vilka regler som påverkar den egna verksamheten, 26 procent. Bland de svenska företagen är det knappt vart fjärde, 23 procent, som känner sig säkra på det.

Som en konsekvens måste företagen lägga stora resurser på regelefterlevnad och av alla undersökta branscher lägger byggsektorn mest. Över 60 procent av branschens företag avsätter resurser för främst branschregler, autentisering online och säkerhet. 30 procent av byggföretagen har fyra eller fler anställda som på heltid ska se till att regelverken följs.

Många regleringar har i grunden ett gott syfte. Men de är svåra att överblicka och det skapar problem inom B2B-handeln. Reglerna gäller olika i olika länder med skilda betalningsmetoder, valutor, momsredovisningar med mera. När kraven spretar mellan länder blir de än svårare att efterleva.

Läs även: EU ställer nytt lagkrav om fordonsladdning

Regleringar står i grunden inte i motsats till ekonomisk tillväxt. Det visar det stigande välståndet i Europa. Men de kan utformas så mycket bättre och tydligare. Sammantaget bedömer företagen som svarade på vår undersökning att de med enklare och synkroniserade regler i hela EU skulle öka sin omsättning med runt 30 procent.

Vad skulle den siffran vara för den svenska byggindustrin?

Erik Olofsson, Nordenchef Stripe.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EUbyggbranschen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News