Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Norden behöver ett gemensamt regelverk"

Låt Boverket se över typgodkänd nyproduktion även för Norden, skriver Jonas Högset, projektledare för NBO Housing Nordics projekt ”Byggherrar i Norden” samt ansvarig för nyproduktion på Sabo.

Publicerad: 16 september 2016, 08:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Bostadsbristen är akut inte bara i Sverige utan i hela Norden. Det pågår ett intensivt arbete i alla nordiska länder för att hitta billigare byggmetoder. Men nationella skillnader i regelverk och bygglovsprocesser gör det omöjligt att bygga samma typ av hus i två olika nordiska länder. Boverket har nyligen fått i uppdrag att se över möjligheten att typgodkända hus som uppfyller de nationella kraven ska slippa genomgå prövning i varje kommun. Vi föreslår att uppdraget vidgas till att omfatta hela Norden.

Sverige och Norge har bland de högsta byggpriserna i Europa och övriga Norden ligger inte långt efter. I juni 2015 startade vi, inom ramen för vårt nordiska samarbete NBO, projektet Byggherrar i Norden. Syftet har varit att identifiera hur byggprocesser kan bli mer kostnadseffektiva och vilka hinder som finns för standardiserat byggande över de nordiska gränserna.

Läs mer: Nordiska byggregler hinder för ökat byggande.

Den 9 september presenterade vi resultatet. En rapport som visar att Norden behöver ett gemensamt regelverk för byggande. Många små skillnader gör sammantaget stor skillnad med höga byggpriser som följd. Vi hör att de nordiska regeringarna är positiva till ett gemensamt regelverk, men att gå från idé till handling kan ta flera mandatperioder. Det finns en snabbare väg att gå.

Vi föreslår att regeringen utökar det uppdrag som Boverket fick den 8 september. Låt uppdraget omfatta såväl det kommunala perspektivet som det nordiska. Då skulle typgodkända hus som uppfyller våra nationella krav kunna bli godkända i övriga nordiska länder. Det öppnar för fler utomnordiska aktörer och bättre konkurrens. Ett snabbare sätt att få fler och billigare bostäder.

Jonas Högset, Projektledare för NBO Housing Nordics projekt ”Byggherrar i Norden” samt ansvarig för nyproduktion på Sabo.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.