Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Nu fördjupas coronakrisen för byggbranschen

Byggföretagen kräver omedelbara krisåtgärder inför den kommande höstbudgeten. Sju av tio byggföretag upplever uppskjutna byggstarter och över hälften har en minskad orderingång i coronakrisens spår, skriver Tanja Rasmusson och Sofie Wilhelmsson, på Byggföretagen.

Publicerad: 3 september 2020, 14:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen kräver höjt rotavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter för att stärka byggföretagen i coronakrisen.

Foto: Byggföretagen


Ämnen i artikeln:

ROT-avdragcoronavarsel

Coronakrisen blir allt mer påtaglig för bygg- och anläggningsbranschen. Enligt en ny enkät genomförd av Byggföretagen upplever sju av tio medlemsföretag uppskjutna byggstarter och mer än hälften säger att man har en minskad orderingång jämfört med för sex månader sedan. Nu krävs nya åtgärder från regeringen.

Bygg- och anläggningsbranschen står för 11 procent procent av BNP och genererar varje år skatteintäkter för närmare 40 miljarder kronor. Över 350 000 människor jobbar inom branschen. Det är många familjer vars försörjning är beroende av byggande.

Fler varsel att vänta

Långa ledtider gör att byggbranschen så här långt klarat sig bättre i coronakrisen än exempelvis besöksnäringen. Men under hösten förväntas pandemin slå hårt även mot byggbranschen. En ny undersökning som Byggföretagen gjort visar att två tredjedelar av alla medlemsföretag använder mindre än sin fulla produktionskapacitet. Och nu kommer effekterna. 15 procent av byggföretagen säger att man kommer att behöva varsla. Enligt en konjunkturprognos tidigare i år kan så många som 16 000 personer mista jobbet före årsskiftet.

För att undvika en storskalig byggkris krävs omedelbara åtgärder från regeringen och finansminister Magdalena Andersson.

Rot-avdraget bör breddas till att omfatta fler tjänster, höjas till 50 procent och även takbeloppet bör höjas till 100 000 kronor, allt i syfte att rädda arbetstillfällen och minska risken för att den svarta ekonomin breder ut sig till följd av krisen.

Rot-avdraget bör breddas till att omfatta fler tjänster, höjas till 50 procent och även takbeloppet bör höjas till 100 000 kronor, allt i syfte att rädda arbetstillfällen och minska risken för att den svarta ekonomin breder ut sig till följd av krisen.

Sofie Wilhelmsson, skatteexpert Byggföretagen.

Foto: Byggföretagen

Likviditeten hos företagen måste säkras. Att förlänga perioden för de sänkta arbetsgivaravgifterna skulle innebära en viktig kostnadsreduktion för många företag. Stödet var enkelt att få tillgång till och omfattade alla företag, något som gav en direkt effekt hos företagen. Nedsättningen av arbetsgivaravgiften som gällde fram till den 30 juni bör därför förlängas.

Krisen har bara börjat

Kommande år blir det också än viktigare att stat, regioner, kommuner och myndigheter genomför nödvändiga investeringar för att motverka arbetslöshet och stimulera ekonomin. Satsningar på infrastruktur, bostäder och samhällsfastigheter fungerar som stabiliseringspolitiska insatser i hastiga konjunkturfall. Det visade sig särskilt under finanskrisen när dåvarande regering ökade investeringarna i bland annat väg och järnväg. Många byggföretag går mot en tuff höst. Det är nu coronakrisen på allvar drabbar byggbranschen, och vi har redan sett hur flera företag tvingats varsla. Byggbranschen har en stor betydelse får vår gemensamma välfärd. Vi kan vara bryggan till framtiden. Men då krävs att regeringen förstår att krisen inte är över. För byggbranschen har den bara börjat.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef Byggföretagen

Sofie Wilhelmsson, skatteexpert Byggföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ROT-avdragcoronavarsel

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News