Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ny framtid för bim - i molnet

Byggindustrin står på randen till ett nytt genombrott med molnbaserade bim-lösningar. Det skriver Magnus Söderström, industriansvarig i Skandinavien för Autodesks bygglösningar.

Publicerad: 8 januari 2013, 10:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tänk dig en framtid där dina bim-verktyg är tillgängliga var som helst, när som helst. Där obegränsad datakapacitet finns bara ett enkelt klick bort och där du snabbt och elegant kan genomföra de mest komplexa bygganalyser. Tänk dig ett mer friktionsfritt sam-arbete, sömlös integration och obegränsad tillgång till expertis inom arkitektur, konstruktion och byggande.  

Det låter kanske för bra för att vara sant. Men nu när bim redan i grunden har förändrat processer och arbetsmodeller i planeringen av nya byggprojekt, kommer den molnbaserade teknologin med nästa genombrott. Enligt Forrester Researchs forskningsrapport ”Sizing the Cloud” från förra året, kommer den globala marknaden för molnbaserade tjänster att vara värd över 1 500 miljarder kronor år 2020. Helt klart kommer molnteknologin att innebära stora förändringar även för byggbranschen. Molnet - vad är det?Det traditionella sättet att arbeta har hittills medfört stora investeringar, både i hårdvara och i programvaror och licenser. Företagen har också behövt egna medarbetare för att hantera både teknik, integration, support och projektleveranser.  

Som kontrast till detta kommer nu de molnbaserade lösningarna, där datakraft och programvaror levereras som en service snarare än som produkter. Det innebär att arkitekter, konsulter, ingenjörer, konstruktörer, fastighetsägare och förvaltare kan få tillgång till infrastruktur, programvaror och system via internet, allt efter behov, och därmed frigörs från många fasta kostnader.  

En sådan ordning innebär unika nya fördelar som i grunden kommer att förändra arbetssätten inom byggsektorn. Viktigast är kanske den ständiga tillgången till projektinformation och programvaror, men också molnets obegränsade datakraft får stor betydelse, då den kan eliminera flaskhalsar och kapacitetsproblem.Bim i molnetSå vad händer när bim-processerna tar plats i molnet? Först av allt, så försvinner några av utmaningarna vid implementering. Samarbeten i modellerna kan hanteras smidigare, och den egna datakapaciteten begränsar inte längre hanteringen av tunga modeller. Det blir helt enkelt enklare att hantera de omfattande bim-modellerna, enklare att genomföra analyser och simuleringar, och enklare att samarbeta.  

För det andra, och kanske minst lika väsentligt, förändrar bim i molnet hela konkurrenslandskapet inom byggbranschen, då det ger fler aktörer i värdekedjan möjlighet att erbjuda bim-tjänster.

• Informationsutbyte. Med en bim-modell i molnet kan alla aktörer och arbetsgrupper på ett kontrollerat vis ha tillgång till all projektinformation. Det omfattande arbetet med att utbyta modeller och hantera integriteten i projektet försvinner. Nu blir det allvar av tanken en modell – en version.  

• Affärssamarbete. Det enklare samarbete som de molnbaserade tjänsterna bidrar med gör att man kan bygga starkare relationer med externa medlemmar i byggteamet. Företag med specialistkunnande kan också erbjuda sin kunskap via molnet, som en bim-tjänst. Har du en process som beräknar totalkostnader för energianvändning eller emissioner? Erbjud den som en bim-tjänst.

• Tidiga analyser. Potentialen för bim ökar i molnet, där man enklare kan genomföra öppna analyser av skilda slag. Allt från energianvändning till livscykelkostnader och underhållsfrågor kan testas enklare och tidigare. Att bearbeta mängder av data via stationära datorer har blivit mycket svårt – men med den obegränsade datakraften i molnet får byggteamen nya möjligheter att testa och optimera sina byggnader. • Skalbarhet. De ständiga förändringarna i arbetsbelastning inom dagens byggföretag gör det svårt, för att inte säga omöjligt, att hålla rätt nivå på IT-utrustning och IT-system. Fortfarande krävs givetvis en miniminivå. Att hyra extrakapacitet efter behov vid arbetstoppar och särskilda projekt, ökar dock flexibiliteten högst väsentligt och minskar samtidigt de fasta kostnaderna. Såväl hårdvara som programvaror och support kan med hjälp av molnbaserade tjänster anpassas mer effektivt till arbetsbetinget för dagen.  Öppnar nya möjligheterMolnbaserad bim syftar till effektivitets- och produktivitetsvinster genom hela projektets livscykel; tjänsterna kommer att i grunden förändra byggindustrins processer. De kommer också att innebära nya sätt att tjäna pengar då specialister kan erbjuda sina tjänster till en större marknad.

För fem år sedan var kollisionskontroll ett tämligen okänt begrepp och bim var fortfarande mest en intressant teori. Utvecklingen går snabbt och en av de stora utmaningarna med bim – hanteringen av den omfattande informationen – får nu sitt effektiva svar.

Än känns kanske molnets stora fördelar långt borta. Men vi är mitt inne i utveck-lingen. Och byggbranschen står på tröskeln till ett helt nytt utvecklingssteg.

Magnus Söderström, AEC Industry Manager, Autodesk Nordics

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.