Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Ny rapport ska styra om debatten

Publicerad: 4 Oktober 2016, 05:03

Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges Byggindustrier, hoppas att den nya rapporten ska göra det tydligt vad bostadsbristens verkliga orsaker är, enligt honom.

Foto: Rosie Alm

Sveriges Byggindustrier har släppt en ny rapport om byggkostnader och konkurrens i byggbranschen. Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges Byggindustrier och en av författarna till rapporten, hoppas att det nu ska bli tydligt för alla att bostadsbristens orsaker varken är höga byggkostnader eller bristande konkurrens.


Fredrik Isaksson och hans kolleger på Sveriges Byggindustrier upplever att höga byggkostnader och bristande konkurrens ofta lyfts fram som orsaker till dagens bostadsbrist i den allmänna debatten.

– Tror man att lösningen på bostadsbristen är ökad konkurrens och sänkta byggkostnader, då är man fel ute. Vi visar tydligt att det inte är något problem. Det är olyckligt om man håller fast vid en felaktig förklaring, för vi behöver komma till rätta med bostadsbristen, säger Fredrik Isaksson.

De svenska byggkostnaderna är cirka 70 procent högre än EU-snittet men även andra varor och tjänster är dyrare i Sverige än i övriga EU.

– Sverige är helt enkelt ett högkostnadsland. Tittar man på Eurostats statistiskt ser man att Sverige ligger i topp tillsammans med länder som Norge, Danmark och Schweiz inte bara när det gäller kostnaden för husbyggande utan även för annat som livsmedel, transport och utbildning, säger Fredrik Isaksson.

När det gäller konkurrensen inom byggbranschen så presenterar rapporten bland annat ett förnyelsetal (antalet nya företag i förhållande till antalet befintliga) för byggindustrin på 8,2, genomsnittet bland alla branscher i riket är 7,6.

– Ett högt förnyelsetal brukar känneteckna en marknad med hög konkurrens, säger Fredrik Isaksson.

Ett erkänt mått på konkurrens är Herfindahl-Hirschman index, HHI. En beräkning av HHI på bygg- och anläggningsföretag ger resultatet 0,032, vilket enligt HHI-skalan bedöms som ”stor konkurrens”, näst bäst på en fyrgradig skala. Avgränsningen av bygg- och anläggningsföretag är gjord enligt SCB:s indelningar, och omfattar en total omsättning på 328 miljarder kronor. De tre största byggföretagen, Peab, Skanska och NCC, står för cirka 30 procent av omsättningen.

I förhållande till den totala byggindustrins omsättning på drygt 500 miljarder kronor, där även till exempel installationsföretag ingår, svarar de fyra största byggföretagen Peab, Skanska, NCC och JM för omkring en femtedel.

– Det tycker jag själv inte är en jättestor koncentration, säger Fredrik Isaksson.

Relaterade artiklar

"Halverad byggkostnad skulle sänka hyran med endast 6 procent"

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.