Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Ny satsning för ökat bostadsbyggande

”Det är inte rimligt att det i dag kan dröja upp till tio år från det att ett bygge planeras till dess att spaden sätts i jorden”, skriver ledamoten av riksdagens civilutskott, Margareta Cederfelt, (M). Nu anslår regeringen till extrapengar för att länsstyrelserna ska korta sina handläggningstider vid överklaganden.

Publicerad: 4 mars 2013, 13:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att det byggs bostäder utifrån efterfrågan är en nyckel till att Sverige ska fortsätta leva. Tillgången på bostäder måste möta behovet, och detta kräver smidiga och tydliga principer för byggandet. Effektiva riktlinjer som underlättar byggprocessen måste till. Regeringen gör nu därför en särskild satsning för att underlätta detta.

Länsstyrelserna, som ofta har en viktig roll i förverkligandet av byggprojekt, får därför del av regeringens satsning i syfte att förkorta sina handläggningstider. Ambitionen med satsningen är att underlätta för byggandet att ta fart ordentligt.

För de flesta byggen av flerbostadshus eller privata villor krävs både detaljplan och bygglov. Många bostadsprojekt överklagas i både plan- och lovprocessen till länsstyrelsen, något som kan leda till att många byggen drar ut flera år på tiden. I Stockholms län är till exempel den genomsnittliga handläggningstiden hos länsstyrelsen för överklagade av olika typer av lov 326 dagar.  

Det är därför nödvändigt att det nu sätts maxgränser för handläggningstiderna i länsstyrelserna. Det är inte rimligt att det i dag kan dröja upp till tio år från det att ett bygge börjar planeras till dess att spaden sätts i marken. Vi behöver bygga mer och snabbare i Sverige, och då är en viktig pusselbit att komma tillrätta med de långa handläggningsprocesserna.

För att korta ned de långa handläggningstiderna ger regeringen nu länsstyrelserna nya mål för hur lång tid handläggningen av ärendena får ta. De nya målen innebär att 75 procent av ärendena för planer ska vara avgjorda inom tre månader, och 90 procent inom fem månader. För bygglovsärenden ska 75 procent av dessa vara avgjorda inom 4 månader och 90 procent inom 6 månader. Alla länsstyrelser får också mer pengar under 2013 för att klara de nya målen. Länsstyrelserna tillförs 30 miljoner kronor extra under åren 2013-2016, sammanlagt 120 miljoner kronor.

Med tydliga besked kan byggprocesserna förenklas och därmed sätta fart på flyttkedjorna och bostadsmarknaden. Med de nya tydliga målen och de pengar som regeringen nu tillför alla länsstyrelser är ambitionen att processerna snabbas upp rejält. På så sätt kan vi få fart på bostadsbyggandet ordentligt.

Margareta Cederfelt, (M), ledamot  i riksdagens civilutskott

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.