Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Nya byggregler tillåter att hus isoleras olika

Per Holm och Therese Rydstedt, energiexperter på SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) pekar på hur Boverkets nya regler som träder i kraft 1 januari kan komma att styra valet av energisystem genom att isolering i nya hus får variera.

Publicerad: 24 november 2011, 09:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den 1 januari 2012 träder Boverkets ändrade byggregler i kraft. Bland annat har energikraven för nya byggnader som har annat uppvärmningssätt än elvärme skärpts. Det är bra, men en oönskad effekt är att reglerna tillåter att nybyggda hus är olika välisolerade, beroende på hur de värms upp. Det är inte acceptabelt.

De fastigheter som byggs idag kommer att stå mycket länge och vi kan inte förutsäga hur husen värms upp i framtiden. Därför måste de fastigheter som byggs vara likvärdiga oavsett uppvärmningsform. Även Boverket har konstaterat att det inte råder neutralitet och bör nu ta konsekvenserna av sin analys. Reglerna måste ändras så att de styr mot byggande av likvärdiga fastigheter och mot en konkurrensneutralitet mellan uppvärmningsformerna.

Bransch- och intresseorganisationen SABO organiserar nära 300 allmännyttiga bostadsbolag i hela landet som i sina fastigheter använder sig av olika uppvärmningsformer. För oss är det självklart att de fastigheter som uppförs idag även ska klara att ställa om till framtidens nya krav och att de bidrar till att miljömålen uppfylls. Låt oss börja med en analys av läget idag. En konsekvens av byggreglerna är att olika välisolerade hus byggs, beroende på hur de värms upp.

Boverkets regler är utformade så att krav endast ställs på energianvändningen i den aktuella fastigheten. Det finns inga krav på vare sig hur stora koldioxidutsläppen eller resursförbrukningen får vara, vilket är två viktiga komponenter för att uppfylla Sveriges miljömål. SABO uppmanar därför Boverket och Energimyndigheten att tillsammans utreda om och i så fall hur de nuvarande byggreglerna skulle kunna harmonisera med miljömålen.

SABO förordar något så självklart som framtidssäkrade hus. Med den teknikutveckling som vi ser idag är det troligt – och på vissa håll kanske även önskvärt – att uppvärmningssystemen byts ut under byggnadernas livstid. Husen måste behålla sin låga energianvändning om – eller kanske snarare när – de byter värmesystem. Ett exempel på det är hur vi i Sverige för några år sedan fasade ut oljepannor samt bytte ut den direktverkande elen.

Därför ska naturligtvis byggreglerna styra så att det byggs lika välisolerade hus, oberoende av vilket uppvärmningssystem som gäller i den aktuella fastigheten. Det är med andra ord viktigt att fastigheterna har likvärdiga klimatskal som stoppar läckaget av energi. Byggreglerna ska vara konkurrensneutrala, en enskild uppvärmningsform ska inte gynnas på bekostnad av någon annan. Detta bör Boverket i samråd med Energimyndigheten omedelbart ta tag i.

Per Holm och Therese Rydstedt, energiexperter på SABO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News