Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Nya former av kollektivavtal behövs

Byggbranschens arbetsgivare och anställda står inför en förändrad omvärld och förändrade attityder. Vi måste möta detta vilket bland annat förutsätter bra kollektivavtal. Sveriges byggindustrier vill därför börja modernisera byggbranschens kollektivavtal och på sikt ha gemensamma grundvillkor för yrkesarbetare och tjänstemän.

Publicerad: 20 november 2012, 10:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sveriges byggindustrier hanterar i dag cirka fem kollektivavtal som bör samordnas. Det handlar om att minska krånglet och erbjuda begripliga lösningar utan att försämra nuvarande rättigheter. Det är viktigt för oss att upprätthålla systemet på den svenska arbetsmarknaden och den svenska modellen. Men vi vill se en förbättring av kollektivavtalens förankring i verkligheten och en bättre balans i förhållande till företagens förutsättningar.

Andra branscher har sedan länge i sitt personalarbete en aktiv avvägning mellan individ och grupp. Detta sker oftast på ett klokt och effektivt sätt och med stöd från både fackförbund och arbetsgivare. Det är dags att även vi inom byggindustrin tillämpar ett sådant modernt och gynnsamt synsätt med mer individuella lösningar för arbetets innehåll, arbetstid och lönenivå. Framför allt i branschens olika yrkesarbetaravtal saknas i dag sådana viktiga möjligheter. Kanske kan man arbeta mer en period för att sedan arbeta mindre, kanske kan maskinparken användas fler timmar med en ny typ av arbetsscheman, kanske ska en viss del av lönen vara rörlig, kanske ska nya arbetsområden utvecklas, kanske ska ansvarstagande och kompetens kunna premieras på ett bättre sätt.

Vi är övertygade om att ett ökat inflytande över den egna arbetssituationen och på arbetsplatsen leder till en större arbetsglädje. Vi vet också att medarbetare som ser kopplingen mellan den egna arbetsinsatsen och företagets verksamhet och lönsamhet är en framgångsfaktor för våra medlemsföretag. I framtiden tror vi att många människor under sitt arbetsliv oftare kommer att vilja byta roll och arbetsuppgifter inom företaget. För att byggbranschen ska vara attraktiv också för morgondagens arbetskraft måste kollektivavtalen underlätta denna typ av önskemål och ge både medarbetarna och företagen en större möjlighet till nytänkande. Vi är också övertygade om att det leder till att vi kan bredda rekryteringsbasen och öka mångfalden i branschen.

Det är nödvändigt att arbetsgivare och fackförbund skapar ett kollektivavtal med ersättningsformer som uppmuntrar till att kombinera en hög arbetskapacitet med hög kvalitet och en god och säker arbetsmiljö. Lönemodeller som stimulerar ett helhetstänkande kring samarbete och goda produkter är av stor betydelse. En anpassning till den övriga arbetsmarknaden skulle vara att ha månadslön som huvudlöneform kompletterad med rörliga lönedelar. Givetvis med möjlighet att träffa överenskommelser om andra löneformer. Det ska självklart finnas möjlighet för fackliga företrädare att delta i processen och även kritiskt granska ett rörligt underlag för lön. Till lönen vill vi även kunna lägga en personlig lönedel som baseras på arbetsinnehåll, befattning och ansvar.

Ett modernt medarbetaravtal förutsätter ett bra ledarskap. Ett gemensamt avtal för branschens alla medarbetare måste kompletteras med företagets värderingar, prioriteringar och förmåga att sköta de processer som krävs. De unga som i dag söker sig till byggbranschen vill bli betraktade som individer och erhålla lön och kompetensutveckling efter sin egen prestation och sina egna behov, inte som ett kollektiv. Sveriges byggindustrier vill att lönen bestäms i ett personligt samtal mellan den enskilde medarbetaren och chefen. I ett bra ledarskap ingår då också att säkerställa en fortsatt god sammanhållning och rättvisa på arbetsplatsen jämte en god hantering av lönesamtal, utvecklingssamtal och karriärplanering. Chefer måste kunna göra en objektiv meritvärdering, ha god kännedom om de egna medarbetarna och ha mandat att sätta lön.

Ett modernt medarbetaravtal kräver ett långsiktigt förändringsarbete. För att ett sådant avtal ska kunna vara på plats år 2022 är det nödvändigt att branschen tar steg i rätt riktning vid varje avtalsrörelse de kommande tio åren och fortsätter att sträva efter en god samverkan mellan arbetsmarknadens parter. I våra möten med de fackförbund vi träffar avtal med kommer vi att diskutera och arbeta för modernisering och en sammanslagning av våra kollektivavtal. Det kommer att handla både om konkreta avtalsförändringar och om att eftersträva en större samsyn kring de framtida utmaningarna som ligger i förändrade krav från både medarbetare, kunder och arbetsgivare. Vidare kommer vi att söka fortsatt och fördjupad samverkan med övriga arbetsgivarorganisationer i sektorn för att öka våra förutsättningar för ett än mer givande och nära samarbete.

Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd i Sveriges byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.