Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

OK från besiktningsman trots 1 000 fel

I byggbranschen kan ett byggprojekt bli godkänt trots att en besiktningsman noterar 100 eller 1 000 fel – och det helt enligt reglerna. Ingen annan bransch skulle godta något liknande vid ett köp. Bara genom att förstå värdet av bättre egenkontroll kan branschen ta ansvar för att uppfylla avtalade krav, skriver Hans Severinson, besiktningsman.

Publicerad: 29 Oktober 2013, 16:32

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Vad är egentligen värdet med egenkontroll? Varför är det så svårt och hur kan det bli så fel?

När du lämnar bilen på märkesverkstad får du ofta tillbaks den med ett protokoll som visar vilka kontrollpunkter som utförts. Om du efter att ha hämtat ut din bil upptäcker att ett hjul sitter löst, vems är ansvaret då? Men överför du det till byggbranschen så blir svaret ett helt annat.

Få har uppfattat kommentaren till kapitel 7 paragraf 12 i AB 04 och ABT 06, där en mening lyder ”Om entreprenören därvid skriftligen intygar att viss del av entreprenaden är kontraktsenligt utförd, kan detta påverka besiktningsförfarandet.” Innebörden är att det som entreprenören intygar endast behöver besiktigas stickprovsvis eller inte alls. Dokumentet får därmed ett större värde för byggherren än om en besiktningsman försöker hitta alla fel i objektet.Plan- och bygglagen anger att egenkontroller i byggherrens kontrollplan ska säkerställa att föreskrivna egenskapskrav är uppfyllda. AMA anger att dokument över en föreskriven kontroll ska verifiera avtalsenlighet.

Ytterst sällan ser man dokument som uppfyller dessa krav, med konsekvensen att målet att ge en för entreprenören bindande utfästelse om avtalsenlighet därmed missas. Och, vem har sett en entreprenör som i sitt kvalitetssystem frivilligt åtar sig att lämna verifierande dokument över sin egenkontroll? Ett sådant intyg innebär att byggherren under garantitiden kan reklamera såväl dolda som synliga fel. Därmed skulle en mer stringent egenkontroll leda till en radikalt minskad förekomst av fel och avvikelser för entreprenören. Vilket skulle leda till såväl nöjdare byggherrar som en förbättrad lönsamhet för duktiga entreprenörer.

I byggbranschen arbetar vi efter modellen att entreprenören utför entreprenaden och genomför egenkontroll. Men det är byggherren – genom sin kontrollant, besiktningsman och kontrollansvarige – som besiktigar och tar ansvar för att felen upptäcks. Vi fortsätter att bygga hus och anläggningar där besiktningsmannen noterar 100 eller 1000 fel varpå han – helt enligt reglerna – godkänner entreprenaden. Utöver det tillkommer alla garantianmärkningar. Vem skulle godta något liknande för något inköp i vilken annan bransch som helst?

I de kvalitetslednings- och egenkontrollsystem som jag fått vara med att ta fram för några installationsbranscher har jag fokuserat på vikten av att välja rätt synsätt. Som kursledare åt BFAB inom entreprenadbesiktning och nu även om egenkontroll i byggsektorn betonar jag dessa frågor. Visionen är att hela byggsektorn bättre ska förstå värdet av egenkontroll och andra kvalitetssäkrande åtgärder. Bara då kan vi förbättra byggsektorns förmåga att i likhet med andra industrisektorer ta ansvar för att uppfylla avtalade krav. Det gäller entreprenörerna och deras organisationer, såväl som byggherrar, projektörer, besiktningsmän och kontrollansvariga.

Hans Severinson, besiktningsman

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.