Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ökad tillgänglighet är en chans till bättre affärer

Det är svårt för rörelsehindrade att ta sig fram i det offentliga rummet. Rasmus Isaksson, förbundsordförande DHR, och Anders Carlson, Nordenchef, Assa Abloy Entrance Systems PDS, uppmanar fastighetsägare, rörelseidkare och byggare att se möjligheterna i stället för problemen i att satsa på större tillgänglighet.

Publicerad: 18 september 2014, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

tillgänglighettillgänglighetsanpassning

Nästan en tredjedel av en miljon svenskar med funktionsnedsättning hindras att handla var de vill på grund av bristande tillgänglighet i butiker. Nästan fyra av tio hindras ofta eller alltid av brister i tillgängligheten vid kulturella aktiviteter. Och en av fyra svenskar med nedsatt rörlighet har problem med att komma in på en krog. Allt enligt Myndigheten för delaktighet.

Svenska kommuner får i snitt 30 av 66 möjliga poäng i graden av fysisk tillgänglighet i en lägesöverblick som Myndigheten för delaktighet publicerade före sommaren. En del kommuner får väldigt höga poäng, medan andra inte tycks ha gjort inom tillgänglighet.

Krogar, affärer och andra offentliga inrättningar bryter ofta mot Boverkets föreskrifter om enkelt avhjälpta hinder. Och många offentliga entréer i Sverige är monterade utan något som helst hänsyn till gällande standard vad gäller tillgänglighet och säkerhet för rörelsehindrade. De saknar en dörr­automatik, eller så är en dörröppnare belägen för högt upp för att nås av en rullstolsburen person.

Bristerna beror till en del på okunskap om regelverket bland beställare och en del leverantörer. Andra ser möjligheten till kortsiktig ekonomisk vinning genom att välja billiga och osäkra lösningar. Ökad tillgänglighet borde ge möjligheter till nya intäktsströmmar för näringsidkare. Men näringsidkaren och fastighetsägaren är ofta oense om vem som ska bekosta kostnaderna för en tillgänglig­hetsanpassning.

Kommunerna har ett tillsynsansvar, men tilldelar sällan eller aldrig ett vite. Det är bra att Boverket fått i uppdrag att ta reda på hur kommunerna kontrollerar tillgängligheten. Boverket ska också ta fram stöd för kommunerna i deras kontrollarbete. Det nya tillägget i diskrimineringslagen, som träder i kraft vid årsskiftet, gör det möjligt för DO att ta den som bryter mot gällande tillgänglighetsregler till domstol. Lagen har dock stora brister, vilket DHR har påpekat i kritik till regeringen.

Vi uppmanar fastighetsägare, rörelseidkare och byggare att se möjligheterna i stället för problemen i att satsa på större tillgänglighet. Samtidigt uppmanar vi samtliga ansvariga politiker att se till att vi får en skärpt kontroll över tillgängligheten i Sverige.

Rasmus Isaksson, förbundsordförande, DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder och Anders Carlson, Nordenchef, Assa Abloy Entrance Systems PDS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.