Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Olle Ehrlén kommenterar artikeln: "Debatten har varit ensidig"

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Byggnadsarbetareförbundets ombudsmän utsätter NCC för utpressningsförsök. Och de prisar ut fackföreningens medlemmar från marknaden. De anklagelserna riktar Olle Ehrlén, vd för NCC Construction Sverige, mot Byggnads i en debattartikel i Dagens Industri.

-Jag skriver artikeln på grund av situationen i Jönköping. Den lönenivån som diskuterats är horribel och jag tror inte att allmänheten förstår vilka summor det handlar om, säger Olle Ehrlén.

NCC bygger ett kraftvärmeverk i Jönköping och har tagit in dotterbolaget NCC Polska för en del av jobbet. Det svenska arbetslaget skulle egentligen ha utfört en glidformsgjutning, vilket krävde en arbetsinsats utöver det vanliga med skiftarbete dygnet runt under fyra veckors tid. Parterna var överens om att lönen följaktligen borde vara utöver det vanliga och mycket av den extra ersättningen finns reglerad i avtalet. Men parterna kom inte överens. Omräknat till en månadslön skulle de lönebud de svenska anläggarna tackade nej till ge en månadslön motsvarande nästan 60 000 kronor i månaden.

Tiden var knapp, gjutningen skulle komma igång. NCC ansåg att Byggnads drog nytta av det och försökte med utpressning. Byggnads ansåg istället att en förhandling pågick och säger att man förväntade sig ett motbud.

NCC gick inte med på lönekravet och jobbet gick istället till NCC Polska. Nu ger sig Olle Ehrlén in i den diskussionen med en stark kritik av fackets agerande.

-Vi har blivit beskyllda för lönedumpning och det har varit en ensidig debatt, säger Olle Ehrlén.

Är det inte lönedumpning när man betalar polska byggnadsarbetare lägre lön än svenska?
-Jag har svårt att förstå diskussionen om lönedumpning när det handlar om en månadslön på 36-40 000 kronor och det tror jag att allmänheten också har svårt att förstå.

Olle Ehrlén säger att det aldrig funnits på agendan och absolut inte är aktuellt med sänkta löner för företagets svenska byggnadsarbetarna. Han vill heller inte bort från kollektivavtalet utan ambitionen är att branschen ska ha ett kollektivavtal parterna följer.

-Jag har inget emot att svenska byggnadsarbetare har bra betalt. De ska ha en marknadsmässig lön. Det jag reagerar emot, och det hoppas jag framgår av min debattartikel, är sättet det sker på idag med utpressningsaktioner och maskningsaktioner som riskerar att sänka projekt. Många av våra medarbetare mår dåligt av detta.

Konflikten i Jönköping har fått stå som exempel men lönetvisterna på byggen runt om i landet har varit flera den senaste tiden. Framförallt om riktpunkter och ackordsunderlag men också vid ackordsavstämningar var tolfte vecka. Det är dessa konflikter Olle Ehrlén vill få bort.

-Jag vill inte skjuta sönder hela systemet med prestationsbaserad lön men vi måste få bort konflikterna från arbetsplatserna. Det handlar alltså inte om lönenivån utan sättet vi hanterar detta på. Det finns de på båda sidor som vant sig vid det här spelet men vi måste bort ifrån det.

Olle Ehrlén har nyligen valts till ordförande i Sveriges Byggindustrier (BI).

Är de hårda orden en ny BI-strategi?
-Nej, det har ingenting med det att göra, fast jag tycker att vi i BI ska tala om vad vi tycker. Det är Olle Ehrlén, NCC, som skrivit den är artikeln.

Han är inte orolig över de reaktioner artikeln kan skapa utan välkomnar dem snarare.

-Jag skriver för att få upp frågan på bordet. Det är bra att vi diskuterar vad vi gör. Om någon reagerar så är det positivt, då kan vi kanske få igång en diskussion.

Läs också:
"Olle Ehrlén i debattartikel:
Utpressningsförsök av ombudsmän"

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.