Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Omredning är lösningen för miljonprogrammet

Att bygga nytt är inte alltid rätt lösning för att höja standarden i en bostad. Varför anses en nyrenoverad bostad där all fast inredning bytts mot ny vara bättre än en där originalinredningen renoverats till nystandard? Med omredning av fastigheter skulle stora värden och resurser tas till vara, argumenterar skribenterna.

Publicerad: 3 december 2012, 10:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Omredning innebär att identifiera och utgå från befintliga värden vid renovering, om- och tillbyggnad. Miljonprogrammets behov av upprustning är ett utmärkt exempel på en situation där omredning behövs.

Många fastighetsägare säger att det är resursslöseri att riva ut fungerande inredning och ersätta med ny. De menar samtidigt att de inte kan göra annat för att kunna hävda standardhöjning och därmed kunna höja hyran. Så klart kan de det, men det kräver ett nytt sätt att tänka. Det är snarare praxis än lagtexter som styr hur den nya hyran räknas ut. Bruksvärdeshyran styr på ett sätt som talar emot det vi strävar efter i samhället – god ekonomi, god resurshushållning och sunt förnuft. Vid en hyresförhandling mellan fastighetsägare och hyresgästförening borde därför båda parter tänka nytt och värdera en renovering lika högt som en bostad där original i gott skick ersatts av nytt.

Vi bör reflektera över varför en ny köksinredning eller entréport värderas högre när den nya hyran ska sättas än en renoverad befintlig av god kvalitet. Till saken hör att ny inredning inte per automatik håller lika hög kvalitet som den äldre, där materialen ofta fortfarande är fullt funktionsdugliga och kanske bara behöver ett nytt lager färg.

Dagens tal om energi handlar om att minska förbrukningen av el, vatten och värme. Var kommer ansvaret för onödig förbrukning av material in? Varför räknas inte tillverkning och transport av nya varor in i energiförbrukningen i fastighetssammanhang? Varför ska ett fastighetsbolag inte ta hänsyn till det?

Det är mer regel än undantag att byta ut ett bevisligt bra material mot ett som inte ska hålla mer än tio-femton år. Gör ett systemskifte. Gå från köp av varor till köp av tjänster.

På samma sätt som det är förnuft och ekonomi att ta vara på befintliga värden i fastigheter vid renovering är det klokt att ta vara på hantverkares yrkesskicklighet. För att göra det behöver systemet ses över. Att riva ut fungerande inredningar och montera nya gör i stor utsträckning hantverkare till montörer. Att i stället renovera befintligt skapar arbetstillfällen och ställer krav på yrkeskunskap. Det leder till yrkesstolthet och specialistkompetens.

De boendes ofta positiva upplevelser av sitt bostadsområde är ett outnyttjat ingångsvärde inför beslut om framtida åtgärder. Efterfrågade bostäder betyder både högre ekonomiskt värde och högre emotionellt värde. Båda värdena bör beaktas när den nya hyran sätts.

Vi vet att välvårdade tidstypiska inredningar värderas positivt vid fastighetsförsäljningar på privatmarknaden. Vi vet att miljonprogrammets flerfamiljsbostäder börjar omvärderas. De har ofta genomtänkta planlösningar, attraktiva gårdsbildningar och stora balkonger. Vi vet också att det finns en stor grupp på bostadsmarknaden som betraktar miljonprogrammets bostäder med nyfikenhet, nämligen generationen under 40 år. Ta vara på deras intresse och se till att de får tillgång till renoverade bostäder där den fasta originalinredningen i möjligaste mån finns kvar i uppfräschat skick.

Det handlar inte om att skapa museilägenheter, utan om att skapa profilbostäder. Renovera det som går att renovera och ersätt endast hela inredningen i de bostäder där slitaget varit onormalt högt. Profilbostäder är bostäder med standard enligt dagens krav och med fast inredning som tack vare sin höga kvalitet kunnat renoveras. Dessa bostäder blir mer och mer värda och eftertraktade för varje år. De visar på en fastighetsägare som tar ansvar för god miljö, vilket stärker deras varumärke.

Så, varför omredning av miljonprogrammet? Jo, det:• identifierar och tar vara på befintliga värden.• leder till hållbar och miljösmart förvaltning.• stärker fastighetsbolagets varumärke.• ger renoverings- och ombyggnadsalternativ.• gynnar köp av tjänster framför köp av varor.• skapar arbetstillfällen och yrkesstolthet hos hantverkare.• ger hyresgästerna stolthet.

Conny Delerud, Byggnads. Sitter i byggnadsnämnden, Linköping Per-Olov Gatu, Bygg & Fastighetskonsult. Tidigare fastighetschef på Riksbyggen Anders Jönsson, Swedehouse International. Stadsplanering och lågenergihus Sofia Meurk, SOFIA MEURK AB. Sveriges enda omredare (Omreda och omredning är registrerade varumärken) Lars T Wikholm, B&O Sverige. Styrelseordförande Larsson Örnmark Målerifirma

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.