Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Osäkra fasader kan ge dyr och sur eftersmak"

Putsentreprenörerna och leverantörerna välkomnar Boverkets nya regler för utförandet av fasader. Branschorganisationen SPEF – Sveriges Murnings- och Putsentreprenörsförening och flera leverantörer har skapat ett nytt koncept, Säker Fasad, som garanterar fasadens funktion, skriver Roger Blomqvist.

Publicerad: 26 maj 2015, 13:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SPEFfasader

Den 1 juni träder Boverkets nya regler för bland annat fasadutförande i kraft. Myndigheten har tillfört några skrivningar som förhoppningsvis kommer att ge ordentligt avtryck på marknaden. För putseprenörerna och leverantörerna av fasadsystem är de nya reglerna mycket välkomna. Det ger branschen extra stöd för de nya fasadsystem och tillämpningar som nu introduceras på marknaden.

Branschorganisationen SPEF – Sveriges Murnings- och Putsentreprenörsförening, har tillsammans med ett antal stora leverantörer under två år arbetat fram ett helt nytt koncept som nu lanseras under namnet Säker Fasad. Som namnet signalerar ska alla som väljer Säker Fasad kunna känna full trygghet i att den putsfasad de valt också klarar det vi förväntar oss som kunder – att den klarar sin skyddande funktion år efter år. Syftet med Säker Fasad är att få bukt med de problem som drabbat rader av svenska fastighetsägare under senare år där fasaderna gett upphov till fuktskador på den underliggande stommen och mögelangrepp.

Med Säker Fasad förbättras hela processen från det tekniska fasadsystemet och utförandet till kontroller och överlämning. Bland annat införs både oberoende tredjepartskontroller liksom att fasaderna levereras med en funktionsgaranti på utfört arbete. Att genomföra ett projekt som Säker Fasad har ställt krav på enighet och vilja, vilket branschen visat sig klara.

Leverantörerna har bidragit med fasadsystem som är funktionsprovade och verifierade för att klara olika typer av fuktbelastning. Entreprenörerna har tagit fram metodbeskrivningar och utbildningar. Och slutligen har försäkringsbolaget Gar-Bo tagit fram en garanti som säkerställer att en fastighetsägare är skyddad mot eventuella fel oavsett om entreprenören finns kvar eller inte.

Men det räcker inte med att branschorganisationen och leverantörerna gjort sin del av jobbet. Nu gäller det för beställare, arkitekter, konstruktörer och byggföretag att börja projektera efter de nya reglerna som Boverket infört. En av de stora uppgifterna blir att ta in putsentreprenörerna tidigare i processen. I framtiden håller det inte med att anlita en putsentreprenör långt in i projektet och förvänta sig att fasaden ska kunna utföras rätt.

Fasadjobbet måste in tidigt i planeringen så att alla plåtdetaljer, genomföringar och övriga arbeten kan utföras rätt. En stor del av de problemfasader vi ser på marknaden beror på läckage vid fönster och genomföringar. God planering och samverkan är en del av de förutsättningar som Säker Fasad bygger på. Putsbranschen är redo och ser med förväntan fram mot att återigen visa Sverige att putsade fasader är ett av de bästa alternativen för en vacker och hållbar fasad.

Testade fasadsystem med en verifierad funktion, seriösa och erfarna hantverkare med rätt utbildning samt rätt förutsättningar på byggarbetsplatsen och i huskonstruktionen är parametrar som gör att byggherrar och fastighetsägare ska kunna känna trygghet framöver.

Och nej, vi har inte råd att strunta i säkrare fasader. Efter 1 juli borde det vara tydligt för alla som läser Boverkets regelverk.

Roger Blomqvist,  konsult.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SPEFfasader

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News