Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Partnering handlar mer om attityd än juridik”

”Samverkansprojekt kräver högre närvaro, kunskap, kontroll och aktivitet av beställaren än vanliga projekt. Det är i dag ett större problem än avsaknad av ”juridiska regler", skriver Sveriges Byggindustriers chefsjurist Olof Johnson.

Publicerad: 21 september 2016, 08:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I en debattartikel i Byggindustrin den 23 maj slår Christer Kilesjö, vd Eksta Bostads och Jennie Sahlsten, vd, Enköpings Hyresbostäder ett slag för ”gemensamma regler kring partnering”. Författarna ställer bland annat frågan om varför branschens parter inte tar fram en standard för hur påslag, risker och självkostnader beräknas ihop med en begreppsbeskrivning av partnering; allt för att ”underlätta bostadsbyggandet” utan ”orimlig byggprishöjningar”. Förutom att Konkurrensverket skulle ha synpunkter på en prissamverkan tror jag att författarna efterfrågar en tulipanaros som inte löser regeringens mål att bygga 700 000 nya bostäder eller byggpriserna för den delen.

Läs mer: "Nu behövs gemensamma regler kring partnering".

För det första är många projekt olämpliga för beställaren att driva i partneringform. Samverkansprojekt kräver mycket högre närvaro, kunskap, kontroll och aktivitet av beställaren än vanliga projekt. Det är i dag ett större problem än avsaknad av ”regler”. Politikerna måste därför prioritera byggprojekt i samverkan och samtidigt satsa resurser på detta. Då blir det lättare att hantera de risker och orosmoment som artikelförfattarna skriver om samt välja ”rätt” projekt för samverkan. Men vi kan inte ha centralstyrning med prislistor och tariffer i en marknadsekonomi.

För det andra vill jag understryka att jag själv är anhängare av samverkanstanken. Erfarenheterna är sammantaget goda. Därför tror jag också att utvecklade samverkansformer är bra för branschen. Det utvecklande för medarbetarna och risken för tvister minimeras. Men det krävs också att beställarna utformar utvärderingsmodeller som är lite mer ”inkluderande” för de företag som vill satsa på partnering.

Frågan finns på agendan

För det tredje tror jag inte att våra standardavtal behöver ersättas med något ”ABP”. Det är inte där ”problemet” ligger. I Sverige har vi en 100-årig tradition med standardavtal inom byggsektorn som tas fram av branschens parter genom BKK (Byggandets kontraktskommitté).

AB-dokumenten genomgår nu en revidering där bland annat frågan om partnering finns på agendan. Men glöm inte att våra standardavtal med anpassningar, beroende på ansvar- och riskfördelning i partneringprojektets olika faser, visat sig fungera bra. Glöm heller inte bort det goda arbete som redan utförts av anläggningsbranschen i samverkan, Trafikverket, branschorganisationen Byggherrarna och flera av våra medlemsföretag.

Incitament inte samma som partnering

Slutligen får man inte blanda ihop ersättningsformen ”incitament” med partnering.  Partnering är varken en upphandlingsform, entreprenadform eller ersättningsform utan en samverkansform som kännetecknas av gemensamma mål, organisation och öppen ekonomi. Det ekonomiska utfallet i projektet beror på alltså på ersättningsformens utformning ställt mot hur de gemensamma målen i det enskilda projektet faller ut.

Partnering handlar mer om folks attityder och förändringsbenägenhet än om juridik. Det handlar om att se till projektets bästa och samverka tillsammans för att uppnå gemensamt uppställda mål. Entreprenören måste få tjäna pengar och beställaren acceptera det. Beställaren vill få rätt kvalitet och pris för produkten och entreprenören måste förstå det. Så med ökad kunskap, aktivitet, närvaro, kontroll samt på sikt klokt utformade modellklausuler som anpassas till riskfördelningen i våra AB-dokument kan vi lyfta branschen. Men att börja med att ändra i de ”juridiska reglerna” är att börja i fel ände.

Relaterade artiklar

"Nu behövs gemensamma regler kring partnering"

Olof Johnson, chefsjurist Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.