Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Politiken måste våga lyfta på alla stenar!

Sluta fila på marginalerna och börja våga förändra grundfundamenta i bostadspolitiken. Det skriver Mats Green, bostadspolitisk talesperson (M). Politiker över blockgränsen måste släppa prestigen och hitta ett gemensamt sätt att hantera den enorma bostadsutmaning Sverige står inför.

Publicerad: 22 november 2017, 04:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sverige måste ha fler bostäder. Det har aldrig varit viktigare. Bostadspolitiken och vikten av fler bostäder är en av Sveriges absolut största samhällsutmaningar. Särskilt för kommunerna, deras utveckling och deras möjligheter. Migrationsutmaningen, storstädernas befolkningsökning, landsbygdens befolkningsminskning, studier, arbetsmarknad, tillväxt, skattekraft. Listan kan göras lång. Enligt Boverkets prognos behövs 600 000 nya bostäder till 2025. För att behovet ska kunna mötas krävs rejäla reformer av bygg- och bostadspolitiken. Prognoser inför 2018 visar på en vikande byggtakt. Det är det sista vi behöver.

Naturligtvis är tillväxt och arbetsmarknadens funktion viktigt men kanske inte det allra viktigaste för den enskilda människan. Bostadspolitik måste främst handla om möjligheter för alla – unga som äldre, studenter, barnfamiljer och ensamstående. Det handlar om stadens, stadsdelens, förortens, byns och grannskapets liv och innehåll, det handlar om att bygga ett land och ett samhälle som håller ihop.

Hämmar alla områden

Utmaningarna på bostadsmarknaden spiller över på, och hämmar, samtliga politikområden och det finns ingen quick-fix utan det handlar om grundläggande och långsiktigt sunda förutsättningar och liberalare spelregler för ett ökat bostadsbyggande över hela linjen.

Alliansregeringen genomförde omfattande regelförenklingar som tillsammans med ett uppdämt behov är en av anledningarna till att vi nu har det högsta bostadsbyggandet på flera decennier. Samtidigt är det viktigt att vara självkritisk och därför är det avgörande att Alliansen och Moderaterna fortsätter reform- och förenklingsresan. Inte bara på marginalen, utan vågar förändra grundfundamenten, om vi ska hantera nuvarande och framtida bostadsutmaningar.

För att lösa bostadskrisen behöver samtliga partier våga lyfta på alla stenar. Moderaterna vill ha breda och blocköverskridande  långsiktiga överenskommelser där vi på allvar och prestigelöst börjar hantera Sveriges enorma bostadsutmaning på djupet. Vi behöver utöver fortsatta genomgripande regelförenklingar även se över bostadsskatter, hyresreglering, stimulera rörlighet, flyttkedjor och bättre utnyttja det befintliga beståndet.

Möjligheter för alla

Framförallt behöver vi en politik som ger möjligheter för alla, i synnerhet unga och de med lägre inkomster, att äga sitt boende. Ägandet är grunden i bostadsmarknaden och måste också vara det i bostadspolitiken. En politik för allas möjlighet att kunna köpa och äga sitt boende är också i sig själv en åtgärd för ökat bostadsbyggande över hela linjen.

Bostadskrisen går så djupt och får sådana allvarliga konsekvenser att det inte längre räcker att fila på marginalerna, vi måste börja våga förändra grundfundamenten och våga ta ett helhetsgrepp.

Regeringen har inte levererat lösningar utan sitter snarare kvar med alla sina heliga kor. Till skillnad från de bostadspolitiska samtal regeringen bjöd in till 2015 bör de nya bostadspolitiska samtal vi öppnar för handla om att göra så mycket som möjligt för att öka byggandet, inte att behöva göra så lite som möjligt.

Boendet är grunden till allt. En fungerande bostadsmarknad skapar enorma möjligheter. På motsvarande sätt blir också problem i boendet, boendestrukturen och bostadspolitiken en enorm samhällsutmaning – kanske den allra största. Detta tar vi Moderater nu ansvar för att försöka lösa.

Mats Green, bostadspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.