Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Politiker ska inte privatisera och hänvisa till marknaden

”Utvecklingen stannar inte och väntar in oss och tillväxten hackar under tiden som politiken gömmer sig.” Det skriver Carina Herrstedt, SD, som menar att politiker inte ska lämna ansvaret för samhällsbyggandet till marknaden och att det därför behövs ett samhällsbyggnadsdepartement.

Publicerad: 21 maj 2012, 12:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns en mängd bostadspolitiska utmaningar som måste tas itu med under de närmaste åren. Bostadsbrist, miljonprogram med stort utanförskap och renoveringsbehov och inte minst den accelererande urbaniseringen kräver åtgärder.

Allmännyttan har tagit stort socialt ansvar för bostadsförsörjningen i Sverige. Det har varit en av grundstenarna i byggandet av det moderna Sverige. Vi kan inte överlåta samhällspolitiska problem enbart åt marknaden utan det behövs även ett övergripande politiskt ansvar. Sverigedemokraterna menar att det krävs ett bredare perspektiv där samhällsbyggnadsfrågor samlas i ett samhällsbyggnadsdepartement. Det behöver diskuteras om frågor som rör plan- och detaljplaner bör flyttas från länsstyrelsens och kommunernas ansvar till regionalpolitisk nivå för att skapa ett bättre perspektiv över behov och förutsättningar.

Storstadsproblematiken är mer än enbart bostadsbrist utan det saknas även en fungerande infrastruktur. Särskilt Stockholm är hårt eftersatt. Övertron på att marknaden och privatiseringar skulle lösa utmaningarna har i stället enbart gjort att problemen har förvärrats. Det har varit alldeles för bekvämt för politiker att privatisera och hänvisa till marknaden.

Storstädernas förorter präglas alltmer av en social kontext som innebär att ett mentalt och socialt landskap som står utanför samhället, arbetsmarknaden och de värderingar som byggt vårt välfärdssamhälle, har skapats. Här frodas problem som är alarmerande och kräver särskilda lösningar. Bostadspolitiken är bara en av flera beståndsdelar. En annan är att bromsa inflyttningen av invandrare som lever på bidrag. För att detta ska kunna ske så behövs det en ansvarsfull invandringspolitik.

Sverigedemokraterna menar att utmaningarna i samhället hänger ihop och inte kan lösas var för sig, utan frågan vi måste våga ställa är: Vilket samhälle är det vi vill ha och hur ska vi nå dit? Utvecklingen stannar inte och väntar in oss och tillväxten hackar under tiden som politiken gömmer sig. Vi måste våga tala klarspråk och ta tillvara de tillväxtmöjligheter som våra storstadsregioner erbjuder. Allt annat är förödande.

Carina Herrstedt, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson Sverigedemokraterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.