Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Politikerna ska ta ansvar för skolpolitiken!

Branschen varken kan eller ska ta ansvar för en mindre lyckad skolreform. Roger Haddad, riksdagsledamot (FP), skriver i tidningen Byggindustrin 31/2013 att han vill flytta ansvaret för yrkesutbildning till företagen. Det är helt fel väg att gå skriver Mats Björs, vd, och Manne Didehvar, chef kompetensförsörjning på VVS Företagen.

Publicerad: 28 oktober 2013, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Under 2011 hoppade närmare 40 procent av gymnasiets yrkeselever av med ofullständiga betyg, andelen elever på yrkesprogram har minskat från 35 procent 2010 till 29 procent 2012. Runt 1000 yrkeslärare per år kommer att gå i pension de närmaste åren och årligen ersättas av endast cirka 400 utbildade lärare. Det är tydliga bevis för en ickefungerande skolreform.

VVS-branschen är en del av samhällsbyggarsektorn och har sedan mitten av 90-talet ett väl utarbetat och branschanpassat lärlingssystem. Trots knivskarp lokal och global konkurrens, små marginaler samt höga investeringskostnader tar företagen redan nu ett stort ansvar genom att ta emot lärlingar och ge dem värdefull arbetslivserfarenhet.

VVS-branschen behöver välutbildade och kreativa medarbetare som vill och kan vara med och utveckla vår bransch. Vi behöver unga människor som ser möjligheterna och som vill vara med och skapa en hög livskvalitet för människor där hälsa och trygghet sätts i centrum. Men ansvaret för en sund och hållbar skolpolitik vilar på beslutsfattande politiker. Vi ska akta oss för att ge företagen en kompenserande roll där skolreformen inte håller fullt ut. I stället föreslår vi att:

• Skolinspektionen måste få nödvändiga resurser och verktyg för att säkerställa att alla yrkesskolor i Sverige erbjuder en god, kvalitativ och tidsenlig utbildning i världsklass till våra ungdomar.• Yrkeshögskolan måste ges mer resurser så att fler utbildningar som resulterar i jobb godkänns. I dag avslås 75 procent av utbildningsansökningarna på grund av budgetbrist. Och det trots att över 90 procent av alla utbildade VVS-studenter inom yrkeshögskolan får arbete direkt efter skolan.• Yrkesprogrammen måste erbjuda möjlighet till högskolebehörighet. Våra ungdomar vill känna tryggheten att kunna vidareutbilda sig när och om de vill.• Våra yrkeslärare behöver stöd i att utvecklas pedagogiskt och ges möjlighet till kompetensutveckling. Behöriga, kompetenta och engagerade lärare leder till ökad kvalitet och skapar bättre förutsättningar för våra ungdomar och vårt samhälle.

Det är dags att föra en ansvarsfull och branschnära skolpolitik för att uppnå hållbara och långsiktiga resultat och vi välkomnar ett branschnära samarbete med beslutsfattande politiker. Företagen kan även fortsättningsvis ha en kompletterande roll till den utbildning våra ungdomar får i skolan men ansvaret för en sund och hållbar skolpolitik vilar på beslutsfattande politiker – inte på branschen och företagen!

Är Roger Haddad och hans partivänner beredda att ta sitt ansvar?

´Mats Björs, vd VVS Företagen, och Manne Didehvar, chef kompetensförsörjning  VVS Företagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.