Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Projektledningen har kommit till vägs ände"

"Den svenska byggbranschen måste tillåta arkitekten att ta en mer aktiv roll. Svenska byggprojekt leds på ett ålderdomligt sätt som bygger på missförståndet att byggande är en tillverkningsindustri – men byggande är en tjänst", skriver Örjan Wikforss, Arkitekt SAR/MSA och professor emeritus vid KTH.

Publicerad: 28 mars 2014, 08:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Jag bedömer det jag ser, ingenting annat”, sa Ulf Linde till några arkitekter som ville förklara varför huset såg ut som det gjorde. Och i denna sanna kompromisslöshet känner vi alla igen oss. Den som ska bo och verka i en byggnad ställs inför det byggda resultatet, produkten. Inga bortförklaringar i världen kompenserar användaren för bristande funktionalitet och utformning.

Alla ansträngningar måste därför läggas på att hålla de bärande idéerna levande genom hela processen. Att få det ritade byggt som tänkt. Nyckeln heter ändamålsenlig organisering av samverkande kompetenser. Och att ett tydligt ansvar för den arkitektoniska helheten anförtros arkitekten som är utbildad och tränad för denna specialitet.

”My best skill as an architect is that I’m able to transfer a sketch into a model into the building”, menar Frank Gehry, känd för okuvlig genomförandeförmåga. Men då måste också de yttre omständigheterna tillåta att denna förmåga tas till vara. Och så är det inte längre i den svenska byggbranschen.

Det sätt på vilket byggprojekt vanligen leds och organiseras har kommit till vägs ände. Det hämtar fortfarande sina förebilder från 1940-talets amerikanska krigsindustri. För länge sedan övergivna i annan industri tillämpas de bokstavstroget i byggandet med fragmentering, ineffektivitet och bristande kvalitet i det byggda resultatet som konsekvens.

Hierarkisk organisation och för tidig nedbrytning av projektet i fasta delprocesser passar särskilt illa för utformningsarbete. Projektdeltagarna drunknar i interna dokumentationskrav, möteshysteri och formell kvalitetssäkring.

Att först låta en skicklig arkitekt se till att man vinner den eftertraktade markanvisningen för att därefter byta till billiga byrån medför att de bärande idéerna förskingras. Bästa kombinationen av kompetenser får man inte genom att upphandla till lägsta pris.

Allt detta bygger på ett gigantiskt missförstånd; att byggandet skulle vara tillverkningsindustri. Men byggandet är en tjänst och ska organiseras och ledas som en sådan, skriver världsledande projektforskaren Graham Winch.

Det är inte att bygga hus som på fabrik som är frågan. Det är att införa organiserings- och ledningsprinciper som passar uppgiften att i nära samarbete med uppdragsgivaren finna den bästa lösningen och ha förmågan att se till att det är just den som också byggs.

Örjan Wikforss, Arkitekt SAR/MSA och professor emeritus vid KTH

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.