Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Rätt material på rätt plats ger torra rum"

Sedan den 1 juli 2015 är det inte längre förbjudet att använda kartongklädda gipsskivor i fuktutsatta miljöer som bad- och duschrum. Byggkeramikrådet (BKR) hävde då de branschregler som gällt sedan 2008. Det riskerar att utsätta de boende för stora ekonomiska risker, argumenterar Gyprocs tekniska chef Torbjörn Pettersson.

Publicerad: 16 februari 2016, 09:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

våtrumfuktsäkerhetBKRByggkeramikrådetfuktsäkerhet

Förändringen har utlöst en debatt med artiklar i bland annat Ny Teknik och med kritiska inlägg från Länsförsäkringar och Villaägarna som fortsatt avråder från användande av kartongklädd gips. Risken för fuktskador och hälsovådlig mögelpåväxt är för stor menar man.

Som ledande tillverkare av flera typer av skivmaterial är Gyproc tydlig i sin uppfattning att alltid välja rätt material utifrån tänkt användningsområde.

Bygger på erfarenhet

När det handlar om våtrum har Gyprocs rekommendation sedan 2007 varit att våtrumsskivor skall användas som underlag för tätskikt på väggarna i hela våtrummet.  Detta för att minimera riskerna för mögelpåväxt i anslutning till läckande tätskikt. Så länge tätskiktet fungerar är risken liten men i de fall tätskiktet punkteras ökar riskerna dramatiskt.

Vi stöder vår övertygelse på erfarenheter från försäkringsbranschen, den part som har att hantera ekonomiska följder när tätskiktet inte längre fungerar och skador uppstår, bland annat Länsförsäkringar och Gar-Bo Försäkringar:

■ ”Organiska material är generellt olämpliga i utrymmen med hög fuktbelastning. Används oorganiska våtrumsskivor kan skador i väggen begränsas om tätskiktet fallerar. De ökar också möjligheterna att delreparera skador i våtrum.” (Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar)
■ ”Numera har branschen fungerande alternativ till de traditionella gipsskivorna och vi hoppas att de fortsätter att använda dessa. Det är olyckligt när fuktkänsliga skivor används på så utsatta lägen.” (My Lundin, byggskadespecialist på Gar-Bo Försäkring)

Började i USA 2003

Historien om gipsbaserade kompositskivor, utan ytskikt av kartong, började i USA under 2003 och var det konkreta resultatet av en pågående debatt om inomhusmiljö. De första skivorna användes som vindskydd i ytterväggar, vilket är en annan del av byggnaden där risken för fuktpåverkan är stor.

Frågan var högaktuella även i Sverige och en av de rikstäckande entreprenörerna hade tagit beslut om att förbjuda användande av material med organiskt innehåll i fasader och våtrum i samtliga egna nya projekt.

Efter önskemål från de ledande entreprenörerna började Gyproc att importera skivan från USA för användning i fasader och våtrum. Den oorganiska skivan användes för första gången i de nybyggda bostäderna i Filmstaden i Solna.

Egen tillverkning sedan 2007

Några år senare, 2007, startade Gyproc, efter ett omfattande utvecklingsarbete, egen tillverkning i Skandinavien och lanserade den första skivan, lämplig för våtutrymmen.

Det är ytterst oroande att Byggkeramikrådet tog steget att häva förbudet mot användande av kartongklädd gips i våtrum, i sina branschregler som gällt sedan 2008.

Risken ökar nu att den hantverkare som åtar sig våtrumsprojekt, sneglar på alla möjligheter att spara på materialdelen av jobbet. Organiska material hör inte hemma i ett dusch- eller badrum, det säger all erfarenhet. En familj som investerar i sitt boende, nyproducerat eller ett äldre hus, har inte en aning om vilken ”smygande” mögeltillväxt som kan vara påbörjad när ett tätskikt väl har fått en skada.

Torbjörn Pettersson, teknisk chef, Gyproc

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News