Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Reformen får liten påverkan på marknaden”

”Sedan några år tillbaka är det tillåtet att upplåta nyproducerade flerbostadshus som ägarlägenheter, men hittills har mottagandet varit mycket svalt. Allt talar för att även ombildningar till ägarlägenheter i befintliga hyresfastigheter skulle få väldigt liten betydelse”, skriver Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Publicerad: 12 juni 2014, 10:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ägarledningsutredningen har presenterat sina förslag. Den har haft i uppdrag att utreda hur det kan bli möjligt att omvandla befintliga hyreslägenheter till ägarlägenheter.

I direktiven ville regeringen få undersökt om det är möjligt att i vissa fall göra det möjligt att ombilda enbart vissa lägenheter. Utredningen föreslår nu att ombildning till ägarlägenheter ska bli möjlig. Men i så fall måste det ske på fastighetsägarens initiativ och omfatta samtliga lägenheter. Att ombilda enbart vissa lägenheter förslås kunna genomföras först efter krångliga procedurer med ändringar i fastighetsbildningen.

Jag tror att ett genomförande av förslagen i utredningen skulle få mycket marginell betydelse på bostadsmarknaden. Sedan några år tillbaka är det tillåtet att upplåta nyproducerade flerbostadshus som ägarlägenheter, men hittills har mottagandet varit mycket svalt. Allt talar för att även ombildningar till ägarlägenheter i befintliga hyresfastigheter skulle få väldigt liten betydelse.

HSB har ingen principiell invändning mot en ökad mångfald av upplåtelseformer, men bostadsrätten är den upplåtelseform som är etablerad i Sverige för den som vill ”köpa” en bostad i flerbostadshus. Bostadsrätten har många fördelar framför ägarlägenheter eftersom den förenar ett eget upplevt ägande med ett gemensamt ansvar som skapar bättre trygghet.

Anders Lago, förbundsordförande HSB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.