Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Regeringen obstruerar beslut om personalliggare

Svartarbetet i byggbranschen uppgår till cirka 20 miljarder kronor varje år. Det är pengar som skulle kunna användas till nya bostäder och ny infrastruktur. Riksdagen har beslutat om personalliggare i byggbranschen, men regeringen obstruerar helt obegripligt riksdagens beslut, skriver Teres Lindberg (S), riksdagsledamot.

Publicerad: 18 november 2013, 15:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Stockholmsregionen ökar med ungefär 100 personer per dag. De är inte främst småbarnsfamiljer som flyttar hit, utan unga singlar. Slår man ut bostadsbyggandet under 2012 kan man konstatera att för att möta deras behov har det byggts motsvarande 20 bostäder per dag. Detta går inte ihop.

Vi behöver en politik som möter behoven på bostadsmarknaden. Bortsett från miljonprogrammet har det inte hänt mycket sen 1945 då bostadssociala utredningen presenterades. Den innehöll en rad innovativa förslag som statliga lånebidrag, barnrikehus och allmännyttan.

Initiativtagare var Gustav Möller, han som myntade begreppet ”varje förslösad skatte-krona är en stöld från folket”. Han skulle rotera i sin grav om han såg utvecklingen för byggbranschen i dag. Skatteverket uppskattar att en tredjedel av allt svartarbete finns i byggbranschen. Det innebär cirka 20 miljarder kronor bara i uteblivna skatteintäkter. Tänk vilka välfärdsreformer vi skulle kunna genomföra om alla de resurserna fanns till att fördela på skolan, vården och omsorgen. Tänk vilka infrastruktursatsningar som kunde genomföras för att möjliggöra nya bostäder till alla dem som behöver.

Internationellt sett har den svenska arbetsmarknaden förknippats med god moral, liten korruption och spelregler som alla följer. I dag utmanas allt detta av hårdare och allt illojalare konkurrens på arbetsmarknaden, tyvärr tydligast i byggbranschen. De seriösa företagen får allt svårare att hävda sig i en bransch som blir allt mer infekterad.

Schysta konkurrensvillkor är en förutsättning för schysta jobb. Detta har Sveriges Byggindustrier och Byggnads enats om. De lyfter fram personalliggare och enkel månadsrapportering som bra metoder. Vilket också har starkt stöd av Skatteverket som bra verktyg för att motverka fusket. Tillsammans med oannonserade kontroller från Skatteverkets sida skulle det få bra genomslag.

Jag vill dessutom lägga till ett huvudentreprenörsansvar. Där huvudentreprenör tar ansvar för att underleverantörer gör rätt. För mig är det enkelt: Alla som arbetar i Sverige ska ha svenska löner. Allt annat är oschyst för såväl svenska och utländska arbetare som för seriösa arbetsgivare.

Politikens ansvar är att stötta de som vill göra rätt. Utan politiskt stöd blir det mycket svårare för seriösa arbetsgivare och facket att lösa detta. Riksdagen beslutade i våras kring personalliggare i byggbranschen, ändå levererar inte regeringen utan obstruerar riksdagens beslut. För mig är det obegripligt att regeringen inte gör det som så tydligt uppdragits dem att göra. Regeringen borde också leverera tydliga och skarpa lagförslag som reglerar enkel månadsrapportering och huvudentreprenörernas ansvar.

Det är tid för politiken att gå från ord till handling för att skapa förutsättningar för seriös konkurrens och bra arbetsvillkor. Bonus är ökade resurser till mer välfärd, mer infrastruktur och fler bostäder.

Teres Lindberg (S), riksdagsledamot Stockholm.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.