Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Johanna Åfreds: Regeringen: Sänkt skatt för egenproducerad el!

Centerpartiet och Alliansregeringen vill göra det mer lönsamt att producera förnybar el och införa ett skatteavdrag för egenproducerad el från och med nästa år. Samtidigt måste kraven på energiprestanda skärpas när möjligheten för kommunerna att ställa kommunala särkrav tas bort, skriver centerpartisterna Anna-Karin Hatt och Ola Johansson.

Publicerad: 1 oktober 2013, 12:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns goda möjligheter att bygga fler och hållbara hyres- och bostadsrätter i Sverige. För att fler energi-smarta system och produkter ska komma ut snabbare på marknaden stödjer regeringen, genom Energimyndigheten, ett flertal program och nätverk inom byggsektorn.

Ett av dem är nätverket ”Beställargruppen för lokaler” som driver ett antal projekt där man lyckats minska energibehovet för värme med i genomsnitt 50 procent, för fastighetsel med 51 procent och för kyla med 44 procent.

Med stöd från Energimyndigheten driver dessutom Sveriges Byggindustrier sedan 2010 ett femårigt program för byggnader med mycket låg energianvändning. Energianvändningen i projekten i det programmet är minst 50 procent lägre än vad som krävs enligt Boverkets nuvarande byggregler.Också inom ramen för den statligt finansierade energiforskningen satsar vi på energieffektivisering. Under 2012 beviljades bland annat 65,5 miljoner i stöd till byggrelaterade energiprojekt, däribland programmet ”Byggnaden som energisystem”, där man utvecklar ny kunskap, nya produkter och nya tjänster som kan bidra till lägre energianvändning, lägre energikostnader i bebyggelsen och till ökad användning av förnybar värme.

Som ett led i att ställa om till nära-noll-energihus vill Centerpartiet och Alliansregeringen göra det mer lönsamt att producera sin egen förnybara el. Därför vill regeringen från och med nästa år sänka skatten på egenproducerad förnybar el, genom ett skatte-avdrag. Det ger fler familjer chansen att ta kontroll över sina energikostnader samtidigt som det bidrar till att Sverige fortsätter att ställa om till ett klimatneutralt samhälle. Skatte-avdraget omfattar såväl privatpersoner som bostads- och hyresrättsföreningar och mindre företag.

Framtiden tillhör de moderna byggbolag som erbjuder hållbara bostäder och gröna hyresavtal. För att få fram fler bostäder till en lägre kostnad är det viktigt att byggföretagen kan förstå och förlita sig på långsiktiga spelregler.

Centerpartiet värdesätter kommunernas självbestämmande och har slagit vakt om att ambitiösare kommuner inte ska begränsas att ställa mer långtgående energikrav i syfte att driva utvecklingen framåt. När den möjligheten nu begränsas är det viktigt att de nationella kraven på energiprestanda tydligt skärps och att denna skärpning träder i kraft samtidigt som kommunerna begränsas att ställa egna särkrav.

Tillsammans med byggbranschen behöver vi se till att vi kan bygga mer, men också att nya bostäder byggs kostnadseffektivt och energismart. Med en ambitiös nivå på de nationella energikraven kan vi driva hela branschen och alla kommuner framåt. Det är bra för klimatet, för utvecklingen i hela landet och för bygg-industrin.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News