Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Renovering på hyresgästernas villkor

Sabo ställer krav på produktutveckling inom bygg- och installationsbranschen. " Branschen måste utveckla metoder och produkter, som möjliggör att hyresgästerna kan bo kvar medan arbetena genomförs". Det skriver Gösta Gustavsson, Sabo.

Publicerad: 1 september 2010, 07:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Professionell renovering är en växande marknad. Inom de närmaste tio åren behöver fastigheter med cirka 200 000 lägenheter renoveras bara hos de kommunala bostadsföretagen.

Till dessa skall läggas en lika stor volym privatägda flerbostadshus som är upplåtna med hyresrätt och bostadsrätt. Dessa byggvolymer kommer att vara mycket större än de nyproduktioner i bostadshus som blir aktuella under samma period.

Sabo, bransch- och intresseorganisation för de närmare 300 kommunala bostadsföretagen, driver sedan något år ett projekt - "Professionell renovering". Syftet är att tydliggöra för branschen att detta är ett stort framtida arbetsområde. Det andra viktiga budskapet som vi känner ett stort ansvar för att informera om, är att huvuddelen av dessa renoveringsåtgärder måste ske hemma hos hyresgästerna. Branschen måste utveckla metoder och produkter, som möjliggör att hyresgästerna kan bo kvar medan arbetena genomförs.

Intresset för denna typ av renoveringsarbeten ökar nu bland landets konsulter och entreprenörer, men huvuddelen av dessa har tyvärr enbart kunskap av nyproduktion. Liknande förhållande gäller också stora hantverksgrupper. De metoder och enskilda produkter som används är ofta bullrande och sprider mycket damm, det vill säga, de är inte anpassade för renovering.

Tradition och omoderna avtal försvårar också förändringar. Exempelvis ska en målare i egenskap av arbetstagare själv enligt kollektivtavtalet bekosta sina arbetsredskap och effekten blir att arbetsmiljön blir därefter, inte enbart för målaren utan även för andra hantverksgrupper i målarens närhet. Arbetsmiljön för dessa hantverkare är ju densamma som boendemiljön för de hyresgäster, som får sina lägenheter renoverade. Det har utvecklats slipmaskiner för målare med inbyggda dammsugare, vilket skulle innebära ett minimum av dammspridning men de används inte. Detta är bara ett exempel på att det krävs nytänkande och produktutveckling inom renoveringssektorn.

Den 10-11 juni 2009 arrangerar SABO en konferens om professionell renovering i Luleå, som erbjuder såväl föreläsningar som studiebesök om de speciella krav som ställs vid renovering av flerbostadshus. Inför denna konferens har Sabo för andra året i rad inbjudit branschen till en tävling i produktutveckling. Vi upplever att intresset för professionell renovering bara ökar, därför tror vi att vår tävling i år får betydligt fler än de elva tävlingsbidrag som lämnades in förra året.

Gösta Gustavsson, Projektledare för "Professionell Renovering", Sabo

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News