Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: "Barbro Engman, vi går inte din väg!"

Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor vid BI, Sveriges Byggindustrier, ger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman svar på tal. Det krävs nytänkande för att få fart på bostadsbyggandet anser han, och pekar ut Barbro Engman och Hyresgästföreningen som bakåtsträvare som motsätter sig all förändring på bostadsmarknaden.

Publicerad: 18 oktober 2010, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hej Barbro,

Ja, vi är överens om att bostadsmarknaden inte fungerar tillfredställande i Sverige. BI:s utgångspunkt är dock att det behövs ett mer marknadsstyrt byggande med långsiktiga och stabila spelregler för både ny- och ombyggnad. Jag har uppfattat att Hyresgästföreningen står för en återgång till det system som lett till att en "hel generation unga bara kan vänta på att flytta hemifrån".

Vi anser att de bakomliggande faktorerna till bristerna är flera. I grunden har bostadsmarknaden varit hårt styrd och subventionerad av staten under större delen av tiden från andra världskriget. Detta har lett till en hel del tillkortakommanden i samhället och för oss medborgare, inte minst de unga som idag har svårt att hitta en bostad.

De subventioner och regleringar som Hyresgästföreningen varit med och hyllat, och fortfarande står bakom, har starkt bidragit till att driva upp kostnadsnivån för bostadsbyggandet. Det har inte funnits tillräckliga incitament för byggherre, byggentreprenör eller fastighetsägare att bry sig om kostnaderna. Notan för kalaset har skickats till de boende i dubbel bemärkelse, först som hyra och sedan som skattestöd till produktionen. BI anser att branschen ska stå på egna ben, dvs. vi vill inte ha produktionssubventioner.

Du undrar också i ditt brev om hur vi ser på den kritik mot byggbranschen som ett par statliga utredningar lämnat. Vi är bra men kan bli bättre och därför har BI en mycket aktiv roll i utvecklingsprojektet Hållbart samhällsbyggande i världsklass som Du benämner Mats Odells åtta olika grupper med branschföreträdare. Du är varmt välkommen till Samhällsbyggardagen den 26 oktober och det rådslag där som ska ge inspel för arbetet.

En annan grundbult i dagens system är hyresregleringen. Den må inledningsvis under andra världskriget haft goda intentioner men idag ser vi dess baksida i främst tillväxtområdena. Bostadsköer, svarta pengar för förstahandskontrakt, skensammanboende och ombildningar. Så länge som inte konsumentens värderingar styr hyressättningen så kommer dessa fenomen att kvarstå. Det fanns en utredning, EU, allmännyttan och hyrorna, som lade fram förslag om att införa en friare hyressättning över en längre tidsperiod. Det förslaget hade varit en betydligt bättre väg att gå än det förslag som nu klubbats i riksdagen.

De gamla tankemönstren om subventioner och regleringar är nu på väg att brytas hos många, även om det finns bakåtsträvare som likt Hyresgästföreningen motsätter sig det mesta av förändring på bostadsmarknaden. Det krävs nytänkande för att få till stånd bättre förutsättningar att bygga bostäder. Att se över beskattningen av hyresbostäder är en faktor. Här delar jag din ståndpunkt att hyresbostäder är skattemässigt missgynnade. Det kan delvis åtgärdas genom att beskattningen som näringsfastighet tas bort. Det är också klokt att se över den totala beskattningen inom sektorn. Kom dock ihåg att hyresbostaden alltid kommer att vara en dyr upplåtelseform. Den innehåller en högre servicegrad än ett ägt boende och ett avkastningskrav som fastighetsägaren har, vilket avspeglas i boendekostnaden.

Sveriges Byggindustrier arbetar för att få till stånd förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande. Vår väg dit går genom att sätta konsumenten i centrum, och inte som din väg Barbro, med hjälp av regleringar och produktionssubventioner.

Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor vid Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.