Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Replik: Förtätningen är riskfaktor för det befintliga

Sverige har en lång väg kvar till FN:s täthetsrekommendation. Men med förtätning kommer flera risker som måste hanteras, menar Johan Lundh, vd för Bergsäker.

Publicerad: 22 Augusti 2017, 04:00

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Det pratas mycket om förtätning och många av våra städer blir också allt tätare för varje år som går. Men i ett internationellt perspektiv är våra städer folktomma och glesa. Med undantag från ett par stadsdelar i våra storstäder, har de svenska städerna en lång väg kvar för att nå upp till FN:s rekommendation om en täthet på 150 invånare per hektar, vilket enligt organisationen skapar goda förutsättningar för en hållbar och attraktiv stad.

Men även om våra största städer ”bara” ligger på cirka 30 invånare per hektar i snitt när det gäller täthet så växer och förtätas det så det knakar på många platser just nu. Inget tyder heller på att utvecklingen kommer stanna av.

En ökad täthet har självklart många fördelar. Den ger en mer attraktiv stad och är på många sätt bra för människor, miljö och ekonomi men innebär också stora risker och utmaningar. Inte minst när det byggs. Sprängning, schaktning och annat grundarbete i tätbebyggd miljö är exempel på arbetsmoment som kan påverka både miljö och omkringliggande byggnader. Vibrationer som uppstår kan också störa verksamheter och eventuell känslig utrustning. För att inte tala om hur sprängknallar och ljudet från grävskopor kan göra folk irriterade, oroliga och sömnlösa.

Inte sällan är det stora värden som står på spel. Dagligen träffar vi bekymrade och oroliga fastighetsägare.

För att kunna sova riktigt gott om natten krävs det att man redan tidigt i projektet analyserar och hanterar projektets omgivningspåverkan.  Men även om många byggherrar är medvetna och inser behovet, är det dessvärre alltför många som varken har tillräckligt med resurser eller kompetens för att ta hand om omgivningen på bästa sätt. Det är tyvärr vanligt att arbetet med hantera omgivningen nedprioriteras och faller med stolarna.

Johan Lundh, vd Bergsäker

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.