Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik till Afry: Vem vill ha oberoende projektörer?

I en debattartikel tidigare i höst avråder Afrys bygg- och fastighetschefer från totalentreprenader med argumentet att entreprenörerna inte tar sitt tekniska ansvar. Inställningen lagar inte direkt för god samverkan i branschen eller projekten, skriver Linus Masimov, medgrundare av Venn Consulting.

Publicerad: 10 december 2020, 13:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linus Masimov, medgrundare av Venn Consulting, tycker att Afrys bygg- och fastighetschefers debattinlägg smakar beskt.


Ämnen i artikeln:

konstruktionkonsulter

Det här är en replik till debattartikeln ”Afry: Projektörens oberoende måste säkras” publicerad på Byggindustrin den 11 november. 

”Afrys bygg- och fastighetschefer avråder från totalentreprenader med argumentet att entreprenörerna inte tar sitt tekniska ansvar. Dessa snålar med projekteringen och byggkvaliteten. Det är ett beundransvärt kaxigt ställningstagande, om än baserat på fördomar jag trodde vi lämnat bakom oss. Inställningen lagar inte direkt för god samverkan i branschen eller projekten. Det blir sedan pinsamt att läsa hur de presenterar konsulter som botemedlet. Det smakar lite beskt.

Oberoende ryms inte i ekvationen

I en debattartikel i Byggindustrin den 11 november argumenterar Björn Qvist och Ulf Gustavsson för hur projekteringen bör ligga hos byggherren, och att den ska utföras av konsulter. Projektörens oberoende måste säkras, och detta är metoden. Ingenstans nämner de vad projektören ska vara oberoende från. Jag har tänkt länge på detta och har ärligt inget svar. Jag undrar om det hela handlar om hur man ser på projektörens arbetsbeskrivning. Uppdraget innebär att med kunskap, erfarenhet och innovationsförmåga omvandla behov och krav till tekniska lösningar. Dessa behov och krav är av teknisk natur, men de berör också andra områden som ekonomi, tid, upplevelse, arbetsmiljö, driftbarhet och nyttjande under byggnadens hela livscykel. Någonstans kommer dessa krav ifrån: verksamhet, driftorganisation, byggherre, myndigheter eller entreprenör. Något oberoende kommer inte riktigt in i ekvationen.

En projektör som inte får någon fingervisning om bygg- eller förvaltningsbudget ska inte projektera som om allt vore gratis, den ska efterfråga detta. Konsulter är ibland dåliga på detta självledarskap.

Kan det vara så att en idé om oberoende avser ett minimum av krav, möjligheten att designa efter egna incitament? Men en projektör som inte får tydliga krav ska ställa frågor. En projektör som inte får någon fingervisning om bygg- eller förvaltningsbudget ska inte projektera som om allt vore gratis, den ska efterfråga detta. Konsulter är ibland dåliga på detta självledarskap. Ny vecka, nytt uppdrag. Ur detta följer i så fall att konsulter är mindre lämpade att vara projektörer, just för att de väljer att vara oberoende – på det viset att de själva kan välja vilka krav som ska gälla. Logiskt, men ingen särskilt smickrande slutsats.

Integrera projekteringen

Man kan också vända på resonemanget helt och tänka sig att om byggherren inte är tydlig nog i sin kravställning kan totalentreprenören själv definiera kvalitetsnivåer. Detta stämmer förvisso, men frågan är om entreprenören kan klandras för att den missar outtalade förväntningar genom att bygga kostnadseffektivt. Kanske är det snarare konsulterna som misslyckats att förmedla beställarens krav. Ny vecka, nytt uppdrag.

Jag tror att det är bra för såväl byggherrar som entreprenörer att överväga en egen projekteringsverksamhet. Man har mycket att vinna på att bygga upp strukturkapital och integrera projekteringen med den övriga verksamheten. Där ingen egen verksamhet eller där den behöver förstärkning - det är där vi konsulter kommer in i ekvationen. Då ska vi inte vara oberoende. Vi ska vara involverade.”

Linus Masimov, medgrundare av Venn Consulting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

konstruktionkonsulter

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News