Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik till "Nya avtalet lämnar byggserviceföretagen i sticket"

Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier, och Staffan Rehnström, skatteexpert på Sveriges Byggindustrier, svarar här Carl-Johan Bendefors och ger sin syn på hur skattereglerna fungerar i det nya byggavtalet.

Publicerad: 1 december 2010, 09:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Till att börja med är alla ersättningar från en arbetsgivare rättsligt sett lön, även om vi i dagligt tal menar ersättning för arbete.

Detta medför att paragraf två som handlar om OB-ersättning och övertid också är ett löneavsnitt. Reseersättning och traktamentesersättning är även detta lönearter ,även om de är kostnadsersättningar i vissa fall och skattefria under vissa omständigheter, permissionsersättning är lön med mera, med mera.

Kollektivavtal består både av själva avtalstexten och hur parterna väljer att tolka avtalet. I fallet med resor till och från fast tjänsteställe har BI, under varje avtalsrörelse under flera tiotals år, tagit upp ett yrkande om att få texten förändrad. Vilket även medför att BI accepterat att tolkningen i sig är oförändrad. En prövning i AD är därmed meningslös – vi kommer att förlora igen.

Frågan har även drivits hårt och aktivt i årets avtalsrörelse men motkraven från Byggnads för att acceptera en ändring i avtalet bedömde vi som alltför kostsamma. Detta beslut har tagits i BI:s förhandlingsdelegation och styrelse av företagsföreträdare representerande olika företagsstorlekar och verksamheter.

Vi beklagar att vi inte kan hjälpa dig just nu, men lovar att fortsätta driva frågan i förhandlingar som kommer.

När det gäller skatteaspekterna gäller: ersättning för resor mellan bostad och vad som i skattesammanhang betraktas som tjänstställe ska behandlas som lön och beläggas med arbetsgivaravgifter. Tjänststället är för byggnadsarbetare ofta bostaden, men för den som regelmässigt besöker arbetsgivarens lokal är denna lokal att betrakta som tjänsteställe. Skattereglerna gäller oavsett vad som avtalats.

Mats Åkerlind, vvd, BI, och Staffan Rehnström, skatteexpert, BI

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.