Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: ”Varningen för ensidig favorisering av trä är parodisk”

Publicerad: 19 februari 2021, 16:32

De senaste årens ökande industriella träbyggande är en effekt av dess fördelar och inte av ett blint politiskt vurmande, skriver David Johnsson, Trä- och möbelföretagen och Susanne Rudenstam, Träbyggnadskansliet.

Foto: Trä- och möbelföretagen

Representanter för Sveriges Träbyggnadskansli och Trä & möbelföretagen kallar varningen om ensidig fokusering på träbyggande som företrädare för andra materialslag framförde i ett öppet brev till Märta Stenevi för parodisk – och skriver ett eget brev till ministern.


Ämnen i artikeln:

Trä- och MöbelföretagenträbyggandePlåt & VentföretagenSvensk BetongStålbyggnadsinstitutetbostadsbyggande

Till Märta Stenevi, Bostads- samt jämställdhetsminister

Det brev som representanter för de vanligaste byggmaterialen i Sverige publicerade under onsdagen innehåller flertalet felaktiga påståenden. Företrädarnas varnande finger för en ensidig favorisering av trä är parodisk. Samtliga företrädare är väl medvetna om att både avgående såväl som tillträdande bostadsminister har för avsikt att implementera klimatdeklerationer för bostadsbyggandet och låta detta ramverk som är materialneutralt vara styrande parameter för det framtida hållbara byggandet.  Att debattörerna väljer att underminera det industriella träbyggandets fördelar påvisar enbart deras rädsla över att de nya klimatdeklarationerna kommer ytterligare framhäva dess fördelar. De senaste årens ökande industriella träbyggande är en effekt av dess fördelar och inte av ett blint politiskt vurmande.   

De senaste årens ökande industriella träbyggande är en effekt av dess fördelar och inte av ett blint politiskt vurmande.

David Johnsson, vd för Trä- och möbelföretagen

Foto: Sören Andersson

Läs även: ”Dags att lyfta blicken och sluta romantisera träbyggandet” 

Även vi kommer med lyckönskningar, och förhoppningar om att du tillsammans med medarbetare ska staka ut en hållbar riktning för vårt samtida samhällsbyggande. Våra önskningar stannar inte där, vi vill också att ditt arbete banar väg för en byggindustri som dramatiskt slår in på ett annat spår, som ger förutsättningar för ett skifte för samhällsbyggnadssektorn som innebär att den i stället för att vara en belastning blir en stor tillgång och en vägvisare mot de förändringar som måste till nu.

Använd de möjligheter som finns i dag

Till skillnad från kollegerna som representerar de fossila materialslagen tycker vi att dina företrädare har gjort ett bra jobb genom att peka på den stora utmaning byggsektorn har som utsläppare. Vi tar nu raska kliv mot klimatdeklarationer och en redovisning av utsläppen från materialproduktion och byggskede. Att övriga materialslag driver på för att minska sina utsläpp genom nya forskningsprojekt hejar även vi på. Förhoppningarna om att i framtiden kunna producera klimatneutral betong, eller fossilfritt stål hjälper dock föga för de bostäder som byggs i dag. Utsläppen måste minska nu, mängden koldioxid som släpps ut i atmosfären måste bromsas omgående. Teknikskiften kommer och det är bra, men för en sektor som enligt FN:s klimatpanel globalt står för 40 procent av klimatpåverkan måste kursen ändras omgående. Samtidens fungerande teknik måste omedelbart tas i bruk, träbyggnadstekniken är en sådan teknologi som är beprövad och redo för att skalas upp. För det behövs politisk dådkraft. Inte för att peka på ett material, utan för att tala om vilken väg vi ska gå.

Samtidens fungerande teknik måste omedelbart tas i bruk, träbyggnadstekniken är en sådan teknologi som är beprövad och redo för att skalas upp. För det behövs politisk dådkraft. Inte för att peka på ett material, utan för att tala om vilken väg vi ska gå.

Susanne Rudenstam, vd för Sveriges Träbyggnadskansli

Foto: Träbyggnadskansliet

Goda exempel

Det finns gott om goda exempel på träbyggandets fördela, inte minst i din gamla hemstad Malmö som visar upp det bästa av exempel när en samlad byggbransch tillsammans bestämmer sig för att bidra till förändring. Genom att samarbeta och gemensamt över materialslag och värdekedjor har man genom LFM30-Malmös lokala färdplan satt upp mål för att nå klimatmålen 15 år innan de nationella målen ska uppfyllas. 2030 ska Malmö stad vara klimatneutralt och hur det ska gå till har branschen gemensamt kommit fram till. Genom hårda krav och ett gediget samarbete tagit reella kliv mot klimatneutralitet 2030.I Göteborg pågår byggandet av det som blir Sveriges första fossilfria byggnad när förskolan Hoppet nu blir verklighet och listan på goda exempel kan göras lång. Den visar att man kan om man vill (och för att man måste). Det är naturligtvis inte Sveriges byggindustri som kommer att rädda vår jord, men den kunskap vi tillägnar oss och som vi sedan både kan sälja och dela med andra, har förmåga att göra det.

Ska den samlade byggnäringen bidra till lösningen på klimatutmaningen krävs samverkan över materialgränserna och inte fortsatt pajkastning.

Träbyggindustrin har, och måste ha höga miljöambitioner och politiken har även fortsättningsvis en viktig roll som tuff kravställare och vägvisare. Tuffa beställare utvecklar marknadens lösningar. Ska den samlade byggnäringen bidra till lösningen på klimatutmaningen krävs samverkan över materialgränserna och inte fortsatt pajkastning. Vi vill därför gärna bjuda in bostadsministern samt företrädare för övriga materialgrenar till samtal om hur vi tillsammans kan bidra till lösningen.

Läs även: Replik: ”Trähus är klimatsmartast och billigast” 

Så därför Märta Stenevi, hälsar också vi dig varmt välkommen till vår industri och vi hoppas att du fortsätter på den inslagna vägen, men också snabbt ser till att öka farten på den omställning som behövs. Det är bråttom nu, och bara genom att jobba ihop kan vi lyckas med det vi gemensamt måste. 

David Johnsson, vd Trä- och möbelföretagen

Susanne Rudenstam, vd Sveriges Träbyggnadskansli 

 

 

 

 

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.