Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Rot och Rut behövs för integration och tillväxt"

Alla talar i dag om sambandet mellan bostäder och ekonomisk tillväxt. En arbetsmarknad som stänger ute lågutbildade och omöjliggör ett egenfinansierat boende leder till alltför stora påfrestningar på samhället. Vi måste söka lösningar parallellt på dessa utmaningar, skriver egenföretagaren Pär Bönnestig.

Publicerad: 1 september 2015, 13:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Historien visar att samhällen som är öppna och välkomnande i likhet med USA och Kanada är de som har bäst förutsättningar för att växla en befolkningstillväxt ekonomisk tillväxt. I takt med detta kan de höja invånarnas levnadsstandard.

Sverige står fortfarande med denna utmaning i stort sett olöst när det gäller jobb och bostäder åt en numera snabbt växande befolkning. Det är särskilt tydligt när det ställs mot den gamla välfärdsmodell som växte fram under andra hälften av 1900-talet.  Med nuvarande flyktingsituation i Europa står frågan på högkant.

Att låta människor i nöd komma hit är en fråga om medmänsklighet och solidaritet. Samtidigt – som relativt nyetablerad egenföretagare men med mångårig erfarenhet av byggsektorn, tycker jag att jag kan se grundproblemen från flera håll. Mina slutsatser av detta är:

■ Att den inneboende kapaciteten hos människor måste tas till vara på. Även om det ställer krav på förändring av normer och institutioner.
■ Att integration går hand i hand med tillträdet till arbets- och bostadsmarknaden. Jobben måste göras tillgängliga också för dem med brister i utbildning och svenska språket.
■ Fler utbildningar måste bli lättillgängliga och öppna. Vi måste tillåta jobb växa fram som vi kanske inte sett tidigare. Människor är kreativa. Många av dessa jobb kommer förmodligen i tjänstesektorn.
■ Bostadsmarknaden kan också utvecklas och bli mer flexibel. Att acceptera en enklare boendestandard i början av en jobbkarriär eller en boendekarriär borde tillåtas vara ett individuellt val som kan vägas mot närhet till studieorten eller arbetsplatsen.

Varken den förra eller den nuvarande regeringen driver mot bakgrund av ovanstående en politik som underlättar för oetablerade att ta sig in i egna jobb och eget boende.

Utanförskapet kommer bara att späs på så länge otidsenliga regleringar fortsätter att stänga ute i stället för att ge människor en chans att komma in.

Högre skatter på arbete – speciellt i lägre inkomstlägen – hjälper inte. Nödvändiga skattebaser måste i stället sökas där de gör minst skada. Bara genom att bejaka människors vilja att arbeta och försörja sig bryts utanförskapet.

Byggsektorn har här en särställning och kan, som ingen annan sektor, genom sin blotta storlek erbjuda otaliga möjligheter.  Rot och Rut är de hittills bästa exemplen på reformer som öppnat för många tusen att etablera sig. Dessa två reformer borde vidareutvecklas i stället för att avskaffas. Förstår vi verkligen vad som händer om vi stänger den vägen? En riksdagsmajoritet borde bryta ut denna viktiga principfråga ur sin budgetbehandling.

Per Bönnestig, egenföretagare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.