Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

(S) fast i subventionsträsket

Alliansen bygger vidare på en bostadspolitik för ett ökat bostadsbyggande och en ökad tillgänglighet i hela landet. Fler ska få möjlighet till ett tryggt och bra boende. Mot denna offensiva politik står en socialdemokrati som vägrar överge sin tro på subventionspolitikens välsignelse. Kontrasten mellan den omoderna och mer moderna synen på hur en framtidsinriktad bostadspolitik bäst utformas är tydlig, skriver företrädare för de borgerliga partierna i riksdagens civilutskott.

Publicerad: 29 April 2013, 07:53

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


För oss inom alliansen är det viktigt att politiken utvecklas i linje med vad de aktörer som verkligen befinner sig nära marknaden eftersträvar. Därför är det glädjande att Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, i Byggindustrin nummer 14/2013 välkomnar många av regeringens förslag och satsningar.  

Utgångspunkten för alliansens bostadspolitik är enkel: bostadspolitiken mår bäst av långsiktiga och lika spelregler med målet att förenkla och förbättra möjligheterna till ett ökat byggande. Flera reformer har genomförts. Byggreglerna för studentboenden har förenklats, länsstyrelserna har fått mer pengar för att korta handläggningstiderna för överklagandeärenden och regelverket för andrahandsuthyrning förbättrats. För att öka utbudet av bostäder har regeringen sänkt den kommunala fastighetsavgiften för hyres- och bostadsrätter i flerbostadshus och nedsättningen av den kommunala fastig-hetsavgiften vid nybyggnation av bostäder har förlängts från tio till femton år. Tiden då en fastighetsägare som bygger nytt kan ta en hyra som motsvarar de verkliga kostnaderna förlängs från tio till femton år. Dessutom har schablonbeloppet vid uthyrning av privatbostäder höjts från 21 000 kronor till 40 000 kronor.

Trots alla dessa förbättringar är vi medvetna om att det fortsatt finns problem med långa planprocesser och låg investeringsvilja på sina håll. Oförtröttligt och konsekvent arbetar vi därför med att öka bostadsbyggandet och tillgängligheten till bostäder i hela landet.

Mot detta står Socialdemokraterna som sedan länge bygger sin bostadspolitik enligt ett inrutat schema bestående av subventioner. Detta trots att verkligheten har visat att subventionspolitiken inte fungerar. Det förhåller sig dessutom så att bostadsmarknadens aktörer inte efterfrågar tillfälliga kontantbidrag.

Socialdemokraterna vägrar dock ta till sig detta. När det gäller konkreta åtgärder är förrådet tomt. Och så har det sett ut i Socialdemokraternas skuggbudget, i deras kommittémotion samt i den bostadspolitiska rapporten som presenterades i höstas. Faktum är att det sett ut så även under de åren som Socialdemokraterna hade makten, 1994–2006. Förutom att de laborerade med tre olika investeringsstimulanser så genomfördes inga reformer på bostadspolitikens område. Och trots subventioner har Sverige alltsedan 1990 endast byggt hälften av vad våra nordiska grannländer gjort. Subventioner är inte svaret på våra problem.

Vi inom alliansen välkomnar en debatt om hur det ska kunna byggas fler bostäder samt hur de fastigheter som redan finns kan användas bättre. Vi behöver en levande bostadspolitisk debatt där skarpa förslag kan ställas mot varandra. Det är därför beklagligt att Socialdemokraternas förslag lyser med sin frånvaro. Att lämna walk over i bostadspolitiken leder varken till fler hyresrätter eller till ett ökat byggande.

Nina Lundström, vice ordförande i civilutskottet (FP), Oskar Öholm, riksdagsledamot civilutskottet (M), Ola Johansson, riksdagsledamot civilutskottet (C), Roland Utbult, riksdagsledamot civilutskottet (KD)

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.