Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Så blir bygg en positiv klimatfaktor”

”Precis som det varit möjligt att göra byggnader mycket mer energisnåla så borde det även gå att göra dem bättre ur klimatsynpunkt. Smarta byggmaterial kan vara en del av lösningen”, skriver Tom Ivarsson, Sverigechef på Derbigum. Han efterlyser fler positiva exempel.

Publicerad: 25 Augusti 2016, 08:26

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

klimatanpassning

Kan byggandet hjälpa klimatet eller kommer branschen alltid vara en del av problemet? I dag är det många byggbolag, fastighetsägare, myndigheter och arkitekter som funderar på hur branschens klimatpåverkan kan minskas. Precis som det varit möjligt att göra byggnader mycket mer energisnåla så borde det även gå att göra dem bättre ur klimatsynpunkt. Smarta byggmaterial kan vara en del av lösningen.

Det finns en rad delar av byggprocessen som påverkar klimatet. En rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och Sveriges Byggindustrier visade för något år sedan att klimatpåverkan från byggandet är i samma storleksordning som utsläppen från personbilstrafik.

Vad branschen behöver är fler positiva exempel på vad som är möjligt att göra för klimatet. I dag har olika former av lågenergihus blivit allt vanligare. Numera finns det byggnader som med hjälp av låg energiförbrukning i kombination med egen produktion av el producerar mer energi än de förbrukar.

En sådan positiv förvandling, från miljöbov till miljövän, borde branschen eftersträva även i fråga om klimatpåverkan. Detta kan genomföras genom en rad åtgärder. En viktig del består i att minska koldioxidutsläppen, till exempel genom att öka återvinningen och minska transporterna. Att ersätta cement med trä, som under sin tillväxt förbrukar koldioxid från luften, är ett exempel. Vår egen lösning är att använda mineralet olivin på våra tätskikt för tak. När det regnar på taket reagerar mineralet med vattnet och bildar tillsammans med luftens koldioxid ofarliga ämnen som rinner bort med regnvattnet. På så sätt kan en del av koldioxiden neutraliseras och taket kan bidra till att bekämpa växthuseffekten.

Det här är bara några exempel på hur redan existerande smarta lösningar kan förbättra byggandets klimatpåverkan. Nu är det dags att ta nästa steg mot ett mer miljövänligt byggande.

Tom Ivarsson, Sverigechef på Derbigum

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

klimatanpassning

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.