Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Så får vi ett ökat byggande av hyresrätter"

Bostadsbristen är enorm i Sverige och bostadsbyggandet är på tok för lågt. Obalansen hämmar på allvar den svenska tillväxten. Det är helt nödvändigt att vi får igång byggandet av framför allt fler nya hyresrätter, skriver Gunnar Ivarson, byggentreprenör och grundare av byggföretaget Wäst-Bygg.

Publicerad: 20 januari 2016, 08:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadsbristbostadspolitikhyresrätternybyggnation

Bostadsbristen hämmar tillväxten genom att den gör det svårt för människor att ta erbjudna jobb och därmed för företagen att rekrytera kompetent personal.

Särskilt bristen på billigare hyresrätter gör det svårt för ungdomar att flytta hemifrån, att flytta till studieorter eller till erbjudna jobb. Exempelvis fattas i dag 350 000 bostäder för unga i åldern 20–27 år. Ett avgörande problem är att det aldrig har tagits något helhetsgrepp om bostadspolitiken.

Gjort en utredning

Tillsammans med civilingenjören Rolf Jonsson, ekonomie doktor Gunnar Du Rietz och förre ledarskribenten i DN Nils-Eric Sandberg har jag gjort en utredning som resulterat i skriften ”Så får vi fler och billigare hyresrätter”, där vi föreslår en rad prissatta åtgärder. Vi kallar det för Ivarson-modellen.

Vi har räknat på flera samverkande förslag som kan sänka produktionskostnaderna i byggandet och resultera i både fler hyresrätter och 12 procent lägre hyror och det utan att det kostar statskassan någonting.

Tvärtom, åtgärderna skulle stimulera till byggande av ytterligare 20 000 hyreslägenheter om året, vilket skulle öka BNP med en procent och ge cirka 10 miljarder kronor till statskassan. Och staten skulle slippa tappa tillväxteffekter på 14 miljarder kronor årligen.

Ivarson-modellen

Huvudorsaken till bostadsbristen är att investeringar i nya hyreshus inte förmår attrahera kapital, eftersom lönsamheten är för dålig och osäkerheten är för stor. Hyresnivåerna är redan nu så höga att många människor med normala inkomster inte har råd med nyproducerade bostäder.

Ivarson-modellen kräver en samsyn och ett samarbete mellan statsmakterna och kommunerna, men också hos byggherrar och byggföretag. Avgörande inslag i förslaget är en halverad byggmoms, förenklad och snabbare planprocess, begränsning av rätten till överklagande och måttligt uttag av kommunala tomtpriser.

Det offentliga kan också skapa förutsättningar för ett bättre utnyttjande av skaleffekter i produktionen. Till exempel genom att inte varje kommun ställer sina lokala krav på arkitektonisk utformning och att de har markberedskap för större byggprojekt. I slutändan blir alla vinnare.

Skatt är största kostnaden

Effektivare plan- och bygglovsprocess (halverad tid) skulle kunna spara 437 kronor produktionskostnad per kvadratmeter ny bostad. Skaleffekter genom längre serier och om kommunerna slutar med att ställa särkrav skulle kunna spara 1 753 kronor. Kontroll över tomtkostnaderna skulle kunna spara 904 kr. Inalles en besparing på 3 094 kronor per kvadratmeter ny bostad. Men än mer går att spara med en annan skattepolitik. En halverad byggmoms skulle minska kostnaden med ytterligare 2 200 kronor.

Nyproduktionskostnaden för en genomsnittlig hyresrätt är 1 919 000 kronor. Av den kostnaden utgör skatterna i dag den enskilt största posten, hela 36 procent eller nästan 700 000 kronor. Att jämföra med produktionskostnaden för en stomme som står för 15 procent och alla löner på arbetsplatsen 21 procent. Byggmomsen står för hälften av skatterna och är en skatt på investeringar.

Vad vi behöver nu är en politisk samling mellan stat, kommuner och näringsliv för att lägga upp en handlingsplan kring de olika faktorer som måste förändras. Och det skyndsamt om inte den skriande bristen på hyresrätter ska fortsätta öka.

Gunnar Ivarson, byggentreprenör och grundare av Wäst-Bygg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News