Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

"Så kan andra bli lika bra på säkerhet som byggbranschen"

Regeringen har nyligen annonserat en nollvision mot dödsolyckor på arbetsplatser. I byggbranschen har vi arbetat målmedvetet med en nollvision under flera års tid. Vi tror att många andra kan lära sig från vårt långa och gedigna arbete med en nollvision mot dödsolyckor. Det skriver Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, BI.

Publicerad: 29 April 2015, 12:17

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Tyvärr sker det fortfarande en del olyckor i byggbranschen, men tack vare ett stort fokus på säkerheten har antalet olyckor minskat stadigt sedan 1990-talet. I dag är vi bäst i världen på säkerhet och har minst antal olyckor jämfört med andra länder. Så här har vi gjort för att bli bäst i världen:

För det första har byggbranschen gemensamt prioriterat ett stort fokus på ökad säkerhet under flera år. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier satsar 50 miljoner kronor för att lyfta säkerhetsfrågorna bland Sveriges byggföretag. Genom utbildning och spridning av goda exempel delar vi med oss till varandra. Vi har även gemensamma säkerhetsregler som gäller på våra byggen och vi ser till att de efterföljs. Alla byggarbetsplatser ska om möjligt vara inhägnade och branschen har tagit fram ett gemensamt id-kort (ID06) för att garantera att ingen utan behörighet får tillträde till en miljö som kan vara farlig. Attitydförändringar och säkrare arbetsmoment har spelat en viktig roll för att få ner antalet olyckor. Liknande branschgemensamt säkerhetsarbete skulle flera branscher kunna ta efter.

För det andra är samarbete mellan fack och arbetsgivare helt avgörande för att lyckas. Generellt har vi kunnat se att olyckor i byggbranschen ofta beror på brister i förhållningssätt snarare än behov av ökade regler. Det är därför vi arbetar så intensivt med just attitydförändringar och rutiner. Enligt våra erfarenheter krävs ett nära samarbete mellan parterna, även om det alltid är arbetsgivaren som har ansvar för säkerheten på en arbetsplats.

För det tredje måste varje enskilt företag se säkerhetsfrågorna som en självklarhet. I dag har vi kommit till ett stadium där säkerhetsfrågorna inte längre är en konkurrensfaktor mellan olika företag. Alla vinner på att prioritera säkerheten. Ett bevis på att säkerhetsfrågorna är prioriterade på allvar hos företagen är att alla svåra olyckor numera behandlas på ”direktionsnivå”, oavsett storlek på företaget. Så var det inte för ett antal år sedan.

Vi är långt ifrån klara med vårt säkerhetsarbete. Självklart är vi inte nöjda förrän antalet allvarligt skadade eller omkomna på våra arbetsplatser är noll. Under våren 2015 har vi därför utmanat oss själva och höjt säkerhetsnivån ytterligare ett steg i byggbranschen. De stora bolagen genomför regelbundet vidareutbildningar i säkerhet som uppskattningsvis 60 000 genomgår varje år. Till det lanserade Sveriges Byggindustrier i januari en branschgemensam vidareutbildning i säkerhet. Fram till i dag har cirka 1 800 byggnadsarbetare, byggchefer och andra på arbetsplatserna genomgått den utbildningen.

Den 28 april hade hela branschen en Reflektionsdag då vi genomförde ett stort antal aktiviteter runt om i landet. På seminarier, frukostmöten och byggarträffar från norr till söder stod säkerhetsfrågorna i centrum. Syftet var att reflektera över olyckor som har skett och hur vi ska undvika dem i framtiden. Genom att fokusera, reflektera och dela med oss av erfarenheter till varandra, minskar vi risken att liknande olyckor sker igen. Bara så kan vi nå vårt mål att ingen ska dö på en byggarbetsplats i Sverige.

Det är bra att regeringen inför en nollvision mot dödsolyckor på arbetet. Det behövs, men viktigast är att Arbetsmiljöverket får ökade resurser att utföra inspektioner, något som har minskat drastiskt sedan 2006. Men för att inspektionerna ska kunna göra nytta behöver de ha branschkunskap och framför allt göra oannonserade besök på arbetsplatserna. I vår bransch bygger vi kontinuerligt upp nya arbetsplatser och säkerheten måste ständigt prioriteras på nytt. Det medför att det är lätt att tumma på säkerheten för mindre seriösa företag. Med hårdare myndighetskontroller kan vi se till att brister i säkerhet inte blir en konkurrensfördel för oseriösa företag oavsett bransch.

Ola Månsson, vd  Sveriges Byggindustrier

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.