Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Säkerhet har högsta prioritet"

Sverige har utvecklat en världsledande teknik och ett nytt koncept för att göra vägarbeten till en säkrare arbetsplats. Redan i dag tillhör vi de bästa länderna i Europa när det gäller olycksstatistiken enligt senaste EU-statistiken. Att minska olyckorna är bra samhällsbyggnad. Det menar Erik Hellqvist, vd för Svensk Byggtjänst.

Publicerad: 20 september 2013, 15:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är en självklarhet att prioritera säkerhet. Både privat och i arbetet. Det innebär dock inte att olycksfall och dödsfall kan elimineras helt och hållet. Även om det är målet.

Byggbranschen är till sin natur utsatt för olycksfall. Liksom jordbruket och skogsbruket. När man tittar internationellt visar det sig att vi i Sverige tar detta problem på allvar. Den senast publicerade statistiken på EU-nivå visar att vi ligger bra till jämfört med andra länder.

Det innebär dock inte att man kan eller ska slå sig till ro med säkerhetsarbetet. Ett riskfyllt område är arbete på vägar där trafiken ska kunna passera samtidigt som arbete pågår. Ett sådant känsligt moment är målning av väglinjer. Det måste göras efter varje vinter.

Därför är det bra med alla förbättringar som görs. En nyhet som kommit är en robot som målar väglinjerna Fram till i dag har målningen av texter, symboler, pilar, övergångsställen och spärrfält med mera skett manuellt genom att vägarbetaren skjuter en skopa framför sig och vartefter fyller på mer färg från en lastbil.

Nu har ett helt nytt koncept tagits fram som gör att vägarbetaren får en säkrare arbetsplats. Vägarbetaren kan nu styra hela processen från hytten på lastbilen utrustad med en robotarm. Roboten utför hela arbetsmomentet och vägarbetaren slipper röra sig i trafiken.

Det finns inte något liknande i hela världen. Sverige är alltså först. RME (Road Marking Equipment) och

Street Smart Equipment har byggt utrustningen och Svevia har bidragit med utvecklingspengar. Att minska olyckorna – det är bra samhällsbyggnad!

Erik Hellqvist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.