Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Samhällsbyggnadsektorn - en tärande näringsgren"

”När ska det riktiga konkurrensutsatta näringslivet ryta till och inse att man konkurrerar på olika villkor, och att byggsektorn är den stora bromsklossen och ett hinder för det normala näringslivet?" frågar Fredrik von Platen, arkitekt SAR/MSA, tidigare ställföreträdande generaldirektör för Boverket och statlig utredare.

Publicerad: 8 september 2015, 14:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Byggindustrin, Dagens industri, DN och SvD refererade nyligen till konjunkturbarometern för andra kvartalet som Stockholms Handelskammare presenterat. Kammarens chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou pekar på att Stockholm växer tack vare byggsektorn, som om den är en räddare i nöden. Det är precis tvärtom. Byggsektorn är den stora stjälparen. Det är en sektor, som till skillnad från annat näringsliv, är frikopplad från utländsk konkurrens, och som har sin egen löne- och avtalsstruktur som skiljer sig från övriga näringslivet. Sektorn har skråliknande branschregler och den göder löneglidning. Det har aldrig funnits så många arkitekter och byggkonsulter som nu. Det har aldrig i modern tid byggts så lite bostäder som nu. Byggsektorn snyltar helt enkelt på den internationellt konkurrensutsatta delen av näringslivet, genom att göra konsumenterna fattigare.

Att bygga bostadsrätter är det riskfriaste och minst ansvarstagande man kan hålla på med i svenskt näringsliv just nu. Vad är det vi gör i byggsektorn? (Jag säger ”vi” för jag är, som arkitekt, själv en del av den.) Vi samlar via annons ihop en okunnig skara hushåll som får betala en rejäl handpenning för att få första tjing på en lägenhet, som beskrivs tekniskt väldigt ytligt i ett prospekt, som däremot är laddat med ”blommiga” beskrivningar som suktande bostadsköpare går på. När det imaginära huset är fyllt med hushåll som nu går i väntans tider på att flytta in – det brukar ta 22–30 månader – börjar huset att handlas upp som en totalentreprenad.

Oftast är byggherre och totalentreprenör samma entitet (Skanska, NCC, JM, Peab etc.) i en ohelig allians. Bostadsköparen är fastnaglad vid projektet på grund av en hög handpenning, byggherren lånar upp byggkreditivet, varvid banken tar ”nollrisk” och byggherren håvar så småningom in insatserna från bostadsköparna, som sedan måste överta huset och en bostadsrättsförening vars stadgar skrivits av byggherren och entreprenören och på deras villkor.

Garantitiderna och andra åtaganden sätts så låga, som lag och branschregler tillåter. Inte ett öre i risk har bostadsrättsbyggarna tagit, men de tar ut en riskpremie genom att lägga på 75–100 procent på produktionskostnaderna. Dessförinnan har byggherrens bokföringsnissar ”lagligt” bland annat momsfischlat mellan olika kostnadsslag under produktionsfasen. Detta är inte näringsliv, det är bondfångeri mitt i Stockholm. Vi bygger precis så många bostäder som tillåter de höga priserna. Vi kan alltid skylla på att kommunerna är senfärdiga med planer. Det tjänar vi på.

Man frågar sig: Är inte dessa förhållanden jag nu beskrivit en bra grogrund för konkurrens i byggsektorn? Jo, det kunde vara det. För de få byggrätter som blir över för andra byggherrar kan ju dessa gladeligen lägga sig på priser som bara ligger några tusenlappar under de ”fyra stora” trots att de haft, kanske 50 procent, lägre produktionskostnader. Prisnivån är ju redan etablerad!

Tyvärr är det så att nybyggpriserna, sätter priserna på bostäder som redan finns på marknaden. Vi som äger våra bostäder och bankerna som lånat ut är livrädda för att få sänkt värde på våra bostäder som redan är överbelånade. Det kommer att ta lång tid att backa sig ur detta bostadsrättsträsk, som vi hamnat i. När ska det riktiga konkurrensutsatta näringslivet ryta till och inse att man konkurrerar på olika villkor, och att byggsektorn är den stora bromsklossen och ett hinder för det normala näringslivet.

Relaterade artiklar

”Vi känner inte  till någon konspiration”

Fredrik von Platen, arkitekt SAR/MSA

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.