Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

"Samverka för bättre inomhusklimat"

Vattenskador och dålig luftkvalitet leder till astma och allergi. Hur ska installationsbranschen, politiker och myndigheter samverka för bättre hälsa, och ett energieffektivt byggande? Vi tror att samverkan och ett delat ansvar är lösningen, skriver vd:arna för Svensk Ventilation, Isoleringsfirmornas Förening och Säker Vatten.

Publicerad: 11 December 2014, 14:48

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Svensk VentilationIsoleringsfirmornas FöreningSäker Vatten

Vi har i dag vattenskador i Sverige för cirka 150 miljoner kronor i veckan. Vattenskadorna ger såväl fastighetsägare som boende stora problem. De är kostsamma för alla inblandade, även för samhället och medför ohälsa för de boende med ökad risk för allergier och astmatiska problem.

Sverige når inte energimålen och byggsektorn står för en stor del av energianvändningen. Man tar i byggandet inte tillräcklig hänsyn till livscykelkostnaden. Det är inte bra ur en miljöaspekt och inte heller ekonomiskt då driftskostnaderna kan bli högre.

Det finns legionellarisk i befintliga installationer, i så väl nya som renoverade hus. I våra bostäder och skolor är luften dålig eftersom bland annat luftomsättningen är för låg. Astma- och allergiförbundet vittnar om utbredd ohälsa och enligt ”Värmlandsstudien” så ökar risken för astma och allergier hos barn vid för låg luftomsättning eller i sjuka hus exempelvis vid en vattenskada.

I somras arrangerade vi en debatt där Boverket framförde ett önskemål om ett ökat innovationstänkande i installationsbranschen. De menade att byggreglerna är utformade för att ge möjlighet för branschen att utvecklas.

Utvecklingen måste dock bygga på en bred branschspecifik kunskap för att vi inte ska gå miste om kvalitén i material- och byggförfarande. Kunskapen ska utgå från föreskrifterna och de allmänna råden i byggreglerna tillsammans med branschens regler. Dessutom underlättar branschreglerna för byggnadsinspektörerna som fått ett allt större ansvarsområde. Branschorganisationerna kan bistå med handböcker och skapa underlag för hur en säker installation ska utformas.

Civilutskottets representant i debatten instämde i att regelområdet är komplext och att tolkningarna skiljer sig åt. Samordningsbehovet är stort, både inom riksdagen och mellan myndigheter som till exempel Kemikalieinspektionen och Vattenmyndigheten. Bristen på samordning och kunskap leder inte sällan till felaktigheter och ett livsmedel är inte längre ett livsmedel när det inte kan användas som ett sådant.

Vi behöver en intensifierad kommunikation mellan oss i branschen, ansvariga myndigheter och politiker men också med dem som bor i husen. Vi tar ett större ansvar för utbildning och utföranderegler för de tekniska installationerna. Redan i dag är rapporter om färre antal vattenskador och debatten om byggnadernas livscykelkostnader och inomhusklimatet bevis för att installationsbranschens samverkan är på god väg framåt. Men vi måste också få tydligare byggregler.

Thomas Helmerson, vd Säker Vatten, Britta Permats, vd Svensk Ventilation och Anneli Kouthoofd, vd Isoleringsfirmornas Förening

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.