Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Samverkansformerna är på stark frammarsch

Tvärt emot vad som framgick av Bengt Toolanens debattinlägg ”Etik och utveckling hör samman” så sprider sig samverkans- och partneringprojekt snabbt i Sverige, skriver civilingenjören och författaren Gösta Fernström. Han ser stora fördelar med projektformen särskilt för byggherrar.

Publicerad: 21 maj 2013, 08:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Befriande med någon i Byggsverige som har en internationell utblick. Tack Bengt Toolanen för ett spännande inlägg om samverkan som lösning på byggbranschens många problem och vad som krävs för att lyckas. Få vet att samverkan och partnering spridit sig snabbt i Asien, speciellt Australien och Hongkong samt att partnering är obligatoriskt för offentliga beställare i England och Danmark.

För några år sedan gjorde dessutom Manchester University/Manchester Business School en EU-rapport där åtta EU länder oberoende av varandra, alla med samma problem inom byggandet med tids-, kostnads- och kvalitetsproblem, kom fram till samma slutledning, att ska man förändra byggandet handlar det om samverkan eller partnering i någon form. Ingen intressent i branschen besitter i dag all kompetens som behövs för att lyckas med ett projekt, enbart tillsammans kan man lyckas. Till skillnad mot våra svenska utredningar ”Skärpning gubbar” och ”Sega gubbar” som drog helt andra slutsatser.

Att samverkan kräver en högre etik och moral är självklart. Arbetar man i samverkan kan man inte lura varandra eftersom samverkan bygger på tillit, förtroende, ärlighet, öppenhet och respekt för varandra i teamet. Luras gör man dock bara en gång sedan är man svartlistad för åratal framöver så risken är minimal att man gör det. Ändå finns det ovanor i Sverige som Bengt Toolanen och Olle Ehrlén har påpekat med ”underprissättning” med mera för att få uppdragen, men det kommer inte att kunna användas i samverkans- eller partneringprojekt. På den svenska marknaden har man inte råd att förlora sitt förtroende då är man borta från marknaden i åratal.

Tvärt emot vad Bengt uttrycker i sitt debattinlägg sprider sig samverkan och partnering snabbt i Sverige. Några exempel. Vi har genomfört väl över 1 000 större projekt i partnering, NCC har en tredjedel av sin omsättning i partnering, Skanska har över 25–30 strategiska partneringprojekt med kommuner och kommunala bostadsbolag där man samverkar i sex-sju år inom LoU, Byggdialog i Karlstad arbetar 100 procent i partnering och inte minst börjar alltfler små och medelstora entreprenörer arbeta i partnering.

Det största hindret för ökad användning av samverkan eller partnering hos byggherrar är brist på kunskap och osäkerhet om hur man arbetar i utökad samverkan(anläggningssidan) och partnering samt vilken nytta man kan få ut av det när alla i ett samverkansteam bidrar med sina kunskaper och erfarenheter. Därför är det glädjande att alltfler utbildningar finns dels hos Byggherrarna (www.byggherre.se) och dels hos företaget Urkraft (www.urkraft.com) där man nu kommer att hålla kurser över hela landet.

Spännande är partneringledarens nya roll, främst med neutrala partneringledare. Tidigare var partneringledaren främst en processledare för att svetsa ihop partneringteamet men i dag har de än en viktigare roll i tidiga skeden för att hjälpa byggherren i gång med samverkan eller partnering genom designdialog, specifikationer, förfrågningsunderlag samt utvärdering av anbud. Den största fördelen för byggherren som medverkar i partneringteamet är att han eller hon kan påverka och utveckla projektet under byggtiden utan de konflikter som är vanliga i traditionell byggverksamhet.

Gösta Fernström, civilingenjör och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.