Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Sänk byggkostnaderna för att möta ungas behov"

216 000 unga saknar bostad i Sveriges storstäder. Det måste byggas fler bostäder där produktionskostnaderna pressas för att möta ungas betalningsförmåga, skriver Ida Larsson och Cattis Carlén för föreningen Jagvillhabostad.nu:s lokalavdelning i Stockholm.

Publicerad: 1 oktober 2010, 14:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


2010 är året när alla verkar vara rörande överens om den utbredda bostadsbrist som finns i Sveriges storstäder. Att i dag 216 000 unga saknar egen bostad visar att alla initiativ är välbehövliga. Föreningen Jagvillhabostad.nu har vid flera tillfällen varit delaktiga i projekt där flexibla lösningar, yteffektiva lägenheter och prisvärda bostäder kan bli resultatet.

Vilka är då dessa 216 000 unga? Gruppen unga är mycket heterogen och kan innefatta exempelvis studenter som vill flytta hemifrån, unga redo att starta sitt vuxenliv, kompisar som önskar bo tillsammans. Det största problemet är att möjligheten till ett flexibelt boende, som kan möta varierade behov, saknas. Livsvillkoren förändras de första åren efter debuten på bostadsmarknaden, vilket påverkar bostadssituationen. I dag är tyvärr många unga utelämnade till andrahandsmarknaden, vilket ofta betyder ockerhyror, osäkert boende, obefintlig besittningsrätt och flytt flera gånger per år.

Först och främst måste det byggas fler bostäder, där produktionskostnaderna pressas för att möta ungas betalningsförmåga. Föreningen kan visa på flertalet konstruktiva idéer för ungdomsbostäder. I samarbete med Stockholmshem har ett byggnadsprojekt om cirka 100 nya hyresbostäder utformats i Råcksta med planerad byggstart under 2010. Ett redan genomfört projekt där vi har deltagit är Villbo som invigdes 2007 i Huddinge kommun. Tillsammans med det kommunala bostadsbolaget Huge fastigheter stod vi bakom 31 nya lägenheter med vid tidpunkten Stockholms läns lägsta nyproduktionshyra. De låga produktionskostnaderna och sluthyrorna i dessa projekt är ett resultat av flera faktorer. Genom att använda sig av fokusgrupper tidigt i processen har vi undersökt vad som efterfrågas och vad som behöver prioriteras. Om även allmänheten tillåts delta på ett tidigt stadium minskar risken för överklaganden och en förlängd och därmed fördyrad planprocess.

Kommuner har tillgång till flera olika verktyg för att förenkla byggande till lägre kostnader. Flexibilitet angående parkeringsnormen vid nybyggnation är ett sådant verktyg för att snabbare kunna komma till skott med bostäder riktade till unga. Behovet av bil när du befinner dig i ungdomsåren och bor i en storstad är minimalt. Kommuner kan också använda sig av markanvisning eller sänkt tomträttsavgäld för att öka incitamenten för ungdomsbostäder.

Något vi fortsätter ta fasta på är att öka flexibiliteten vad det gäller yta och innehåll i en bostad. Lägenheternas ytor kan antingen flyta in i varandra eller avskiljas med väggar, beroende på aktuellt behov av umgänge, sömn, hemarbete eller studerande. Ovanstående byggprojekt visar på att små lägenheter kan innehålla de flesta funktioner på en mindre yta, utan att man tummar på standard och kvalité. Små byggbolag visar sig vara mer villiga till att ta sig an sådana uppdrag, och även viljan att påverka byggkostnaderna.

Prisvärda bostäder kan innefatta mer än enbart små lägenheter. Korridorsrum borde i större utsträckning byggas och inte endast vara tillgängliga för studenter. För många ungdomar är ett korridorsrum ett fullgott alternativ i väntan på ett mer stabilt boende. Möjligheten för kompisar att dela på ett kontrakt, något som framgångsrikt provats i Botkyrka kommun, är ännu ett sätt att förenkla för unga att komma in på bostadsmarknaden. Tillfälliga bygglov skulle kunna utfärdas i större utsträckning, där både containerlösningar och boxmoduler kan upprättas och monteras ned igen. Hyreskontrakten blir då tidsbegränsade men människor skulle åtminstone slippa tälta utanför campus på universiteten.

För att bekämpa bostadsbristen för unga behövs såväl kortsiktiga som långsiktiga lösningar. Att främja hyresvänliga alternativ är ett måste för att människor ska kunna ha möjlighet att råda över sin egen bostadssituation. Oavsett boendeform måste priserna pressas i rätt riktning och det nedåt. Flexibilitet måste genomsyra hela processen – från idé till utförande. Vi från jagvillhabostad.nu har med framgång varit med och påverkat små byggprojekt och vår intention är att fortsätta så. Den stora ungdomsgrupp som fortfarande saknar egen bostad behöver all hjälp den kan få.

Ida Larsson och Cattis Carlén för Jagvillhabostad.nu:s lokalavdelning i Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.