Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sänk fastighetsavgiften för energieffektiva hus!

Energieffektiviseringen av befintliga byggnader går för långsamt. För att driva på utvecklingen bör byggnadernas energianvändning ligga till grund för fastighetsavgiften. Systemet bör utformas så att byggnader med låg energianvändning får en lägre fastighetsavgift än byggnader med hög energianvändning. Det skriver Maria Brogren, energiansvarig på Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 14 maj 2013, 08:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Boverket håller på att ta fram en ny utformning av energideklarationernas sammanfattning, den så kallade ”lappen i trappen”. Det är välbehövligt. Dagens sammanfattning bestående av ett litet svart hus inuti andra, större hus är och svår att förstå. Den ger dålig konsumentupplysning för de boende och skapar ingen drivkraft för fastighetsägaren att vidta åtgärder.

Det naturliga vore att sammanfattningen liknade energimärkningen av vitvaror, vilken är välbekant och enkel att förstå. Enligt Boverket är en sådan utformning av sammanfattningen på gång. Byggnaderna kommer att delas in i olika energiklasser från A till G, där A är en byggnad med mycket låg energianvändning och G är en byggnad med mycket hög energianvändning. C motsvarar dagens nybyggnadskrav. En sådan energimärkning av byggnader kommer att göra det lättare att förstå byggnadens energiprestanda och underlätta jämförelser mellan byggnader.

Men frågan är om förståelse kommer att räcka för att fastighetsägarna ska vidta energieffektiviseringsåtgärder? Jag tror att det även behövs någon form av ekonomisk morot.

Ett förslag som Sveriges Byggindustrier har tagit fram tillsammans med andra organisationer i sektorn är att en byggnads energiklass bör ligga till grund för en differentierad fastighetsavgift. Systemet bör utformas på så sätt att en byggnad med låg energianvändning får en lägre fastighetsavgift än en byggnad med hög energianvändning. Med en tydlig koppling mellan energiklass och fastighetsavgift får fastighetsägarna en ekonomisk morot att sänka energianvändningen.

I dag är det kommunerna som tar in fastighetsavgifterna. Man skulle kunna tänka sig att de inte vill gå med på en avgiftssänkning för energieffektiva byggnader eftersom de då förlorar intäkter. Systemet har dock fördelen att det kan göras kostnadsneutralt för kommunen, det vill säga det innebär enbart en omfördelning av avgiften mellan olika fastigheter på så sätt att vissa betalar mer medan andra får betala mindre. Därmed blir kommunens intäkter oförändrade. Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellen. En sådan modell (NOX-avgiften) används i dag med framgång för att minska utsläpp av kväveoxider från kraftverk.

Systemet kan hjälpa till att öka statusen för energideklarationerna i och med att en sänkning av fastighetsavgiften ger ett (om än litet) ekonomiskt incitament att genomföra de åtgärdsförslag som ska ges i energideklarationen.

En lägre fastighetsavgift för energieffektiva hus kommer att skicka en tydlig signal om att energieffektivisering är viktigt.

Maria Brogren, energiansvarig, Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.